Ενέργεια

ΕΕ: Η ηλιακή ενέργεια θα εξοικονομήσει επιπλέον 4,6 BCM φυσικού αερίου το 2022

ΕΕ: Η ηλιακή ενέργεια θα εξοικονομήσει επιπλέον 4,6 BCM φυσικού αερίου το 2022
Εγκατάσταση 39 GW νέας ευρωπαϊκής ηλιακής ισχύος φέτος

 Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά τη δράση για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, η SolarPower Europe αποκαλύπτει ότι το μπλοκ πρόκειται να ξεπεράσει ακόμη και τις υψηλότερες προβλέψεις για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας το 2022 σύμφωνα με το pveurope.

Περίπου 39 GW επιπλέον ηλιακής ενέργειας της ΕΕ θα διατεθούν πριν από το τέλος του έτους, που ισοδυναμεί με 4,6 BCM ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό αντιπροσωπεύει το ισοδύναμο 84 δεξαμενόπλοιων LNG. Το φυσικό αέριο 4,6 BCM κοστίζει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κανονισμό που θέτει εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023.

Το σχέδιο «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα» θα δώσει επίσης στην Επιτροπή τη δυνατότητα να προχωρήσει, μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, σε υποχρεωτική μείωση της ζήτησης αερίου.

Μετατόπιση από το φυσικό αέριο

Η ενδιάμεση ανάλυση της SolarPower Europe δείχνει ότι η ευρωπαϊκή ηλιακή ενέργεια πρόκειται να υπερβεί ακόμη και τις υψηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2022 και να υποστηρίξει τη μετατόπιση της ηπείρου από το φυσικό αέριο. Μετά το σπάσιμο  του ρεκόρ δεκαετίας στην εγκατάσταση το 2021 με 27 GW, το 2022 πρόκειται να φθάσουν τα 39 GW νέας ευρωπαϊκής ηλιακής ισχύος. Τα 39 GW πρόσθετης ηλιακής ενέργειας αντικαθιστούν ισοδύναμο 4,6 BCM αερίου.

«Κάθε μεγαβάτ ενέργειας που παράγεται από ηλιακές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι λιγότερα ορυκτά καύσιμα που χρειαζόμαστε από τη Ρωσία. Η ευρωπαϊκή ηλιακή ενέργεια κινείται όσο πιο γρήγορα γίνεται εν αναμονή ενός δύσκολου χειμώνα» δήλωσε ο Walburga Hemetsberger, Διευθύνων Σύμβουλος της SolarPower Europe

Ο Dries Acke, Διευθυντής Πολιτικής της SolarPower Europe, δήλωσε: «Για αυτόν τον χειμώνα, και κάθε χειμώνα που ακολουθεί, η Ευρώπη χρειάζεται πλήρη εστίαση και προσοχή στην επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μια πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η έλλειψη κρίσιμων δεξιοτήτων - κινδυνεύουμε να μην έχουμε τον αριθμό των εγκαταστατών και των προγραμματιστών έργων που χρειαζόμαστε. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Η σημερινή πρόταση θα πάει τώρα στους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ, όταν θα ψηφιστεί στην Έκτακτη Σύνοδο του Ενεργειακού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (26 Ιουλίου). (hcn)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης