Η Κίνα ενδέχεται να δει μια άνευ προηγουμένου πτώση στις εισαγωγές LNG το επόμενο έτος
Αλλά σε μια εντελώς διαφορετική αγορά ενέργειας φέτος, η Κίνα πιθανότατα θα παραχωρήσει τον τίτλο στην Ιαπωνία, καθώς οι κινεζικές εισαγωγές LNG πρόκειται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ετήσια βουτιά από τότε που η Κίνα άρχισε να εισάγει το υπερψυγμένο καύσιμο το 2006.
Οι παράγοντες
- Η εξασθένηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Κίνα,
- η αυξημένη εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου,
- οι πολιτικές για την υποστήριξη του άνθρακα ως εργαλείου «ενεργειακής ασφάλειας» και φυσικά,
- οι πολύ υψηλότερες τιμές του LNG φέτος, συνδυάστηκαν με αποτέλεσμα να μειώσουν τις κινεζικές αγορές LNG μέχρι στιγμής στο 2022, σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων Wood Mackenzie.
Η Wood Mackenzie αναμένει ότι οι εισαγωγές LNG της Κίνας θα μειωθούν στους 69 εκατομμύρια τόνους (Mt) φέτος, κάτι που θα ήταν μια άνευ προηγουμένου ετήσια μείωση 14%—η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η Κίνα εισήγαγε για πρώτη φορά LNG το 2006.\
Σύμφωνα με την WoodMac, η ζήτηση φυσικού αερίου της Κίνας μειώθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο λόγω των υψηλών τιμών εισαγωγής φυσικού αερίου, της οικονομικής επιβράδυνσης με lockdown που σχετίζονται με τον COVID, του θερμότερου χειμώνα από ό,τι συνήθως και της υποστήριξης για «καθαρότερο» άνθρακα, όπως έχουν κάνει οι κινεζικές αρχές. δίνοντας προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια από τις διακοπές ρεύματος το περασμένο φθινόπωρο.
Μέχρι στιγμής φέτος, η Κίνα έχει μείνει μακριά από δαπανηρά φορτία LNG, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη με την ενεργειακή κρίση το περασμένο φθινόπωρο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έκανε την Ευρώπη να αγωνιστεί για αγορά LNG για να αντικαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο ρωσικού αγωγού.
Οι αλλαγές στις αγορές
Οι τροποποιημένες ενεργειακές αγορές έχουν ανατρέψει και τις κινεζικές πολιτικές εισαγωγής LNG.
Το 2021, η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όγκων LNG spot στην Κίνα, ανέφερε η EIA νωρίτερα φέτος.
Από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2022, οι κινεζικές εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 95% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Μέχρι στιγμής φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει το περιστασιακό φορτίο LNG στην Κίνα, αλλά οι περισσότερες αμερικανικές εξαγωγές κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη , η οποία πληρώνει περισσότερα για άμεση προμήθεια LNG.
Η Ευρώπη τιμολογεί την Ασία για παραδόσεις spot και στρέφεται στο LNG, κυρίως από την Αμερική, για να μειώσει τη μεγάλη εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα αγοράζει περισσότερο LNG από τη Ρωσία, την οποία η Δύση θέλει να περιθωριοποιήσει.
Οι υψηλές τιμές LNG και η αδύναμη ζήτηση λόγω του μηδενικού lockdown της Κίνας για τον COVID-19 μείωσαν σημαντικά την όρεξη των Κινέζων για spot αμερικανικό LNG φέτος.
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν υπογράψει πολλές μακροπρόθεσμες συμφωνίες για το LNG των ΗΠΑ, εντάσσοντας την τάση των αγοραστών να επιστρέφουν σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να αποφύγουν την ακριβή προσφορά LNG σε μια αγορά όπου η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει όγκους για να αποφύγει έναν χειμώνα με δελτία και κατάρρευση της βιομηχανίας της.
«Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν ελαχιστοποιήσει την έκθεσή τους στο δαπανηρό spot LNG».
«Οι spot αγορές μειώθηκαν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι Κινέζοι παίκτες μεταπώλησαν φορτία στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών της Wood Mackenzie, Miaoru Huang.
Οι υψηλές τιμές spot και η ασθενέστερη ζήτηση από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο άνθρακας τίθεται σε προτεραιότητα, πρόκειται να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη μείωση των κινεζικών εισαγωγών LNG που έχει καταγραφεί.
«Το 2015 οι εισαγωγές LNG της Κίνας μειώθηκαν για πρώτη φορά αλλά μόνο κατά 1%.
Η Ιαπωνία θα επιστρέψει για να γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο φέτος», δήλωσε ο Huang.
Η αταλάντευτη υποστήριξη για τον άνθρακα μειώνει επίσης τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Κίνα, λένε οι αναλυτές της WoodMac.
«Η Κίνα είναι απίθανο να αλλάξει την πολιτική της για τον άνθρακα ως το backstop της ενεργειακής ασφάλειας στο εγγύς μέλλον.
Η εθνική πολιτική είναι απίθανο να ενθαρρύνει τη ζήτηση φυσικού αερίου με σημαντικό τρόπο λόγω ανησυχιών σχετικά με την πίεση και την οικονομική προσιτότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού», σημείωσε ο Huang.
Η Κίνα έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια από το φθινόπωρο του 2021.
Νωρίτερα φέτος, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μεγιστοποιεί τη χρήση άνθρακα τα επόμενα χρόνια, καθώς εξυπηρετεί την ενεργειακή της ασφάλεια. παρά τις δεσμεύσεις να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
www.worldenergynews.gr