Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 εβδομάδων, καθώς η Ρωσία ξανάρχισε τις αποστολές αερίου στη Γερμανία, καθησυχάζοντας τους φόβους για μόνιμη διακοπή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα στοιχεία από τον αγωγό Nord Stream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη βόρεια Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έδειξαν ότι οι ροές επανήλθαν μετά από 10 ημέρες προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης.
Ωστόσο, περιορίστηκαν στο 40% της συνήθους ροής τους, όπως συνέβαινε πριν από την έναρξη της περιόδου τήρησης.
Το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom επιβεβαίωσε επίσης ότι στέλνει με ρυθμό λίγο λιγότερο από 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα μέσω του αγωγού.
Μέχρι τις 3:05 π.μ. ET (0705 GMT), τα συμβόλαια TTF του πρώτου μήνα στην Ολλανδία που χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τη βορειοδυτική Ευρώπη μειώθηκε κατά 4,2% στα 148,65 ευρώ την μεγαβατώρα, έχοντας νωρίτερα πέσει έως και 147,50 EUR/MWh.
Ενώ αυτό είναι πολύ κάτω από τα υψηλά των τελευταίων δύο εβδομάδων, όταν πολλοί - συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - προειδοποίησαν για πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, εξακολουθεί να είναι σχεδόν 10 φορές το επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύονταν το 2021, πριν η τρέχουσα κρίση αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται.
Ξεχωριστά, ο ιταλικός εισαγωγέας φυσικού αερίου Eni κατέγραψε επίσης αύξηση στις αποστολές από τη Ρωσία στα 36 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, από περίπου 21 mcm/d τις τελευταίες ημέρες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι προμήθειες θα μπορούσαν να κοπούν ξανά ανάλογα με το εάν ο εξοπλισμός συμπίεσης θα επέστρεφε εγκαίρως από τη συντήρηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα προτείνει σχέδια για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ένωση, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί κρίση εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα.
Ωστόσο, η βελτίωση των βραχυπρόθεσμων ροών συμπίπτει με μια πιο απαίσια τροπή των γεγονότων στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε την Τετάρτη ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε τον Φεβρουάριο, έχουν πλέον αλλάξει και ότι επιδιώκει τον έλεγχο όχι μόνο στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αλλά και σε μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Χερσώνα και της Ζαπορίζια «και μια σειρά από άλλα εδάφη», δήλωσε ο Lavrov στο RIA Novosti.
www.worldenergynews.gr