Το πλαφόν ωφέλησε αλλά και η συγκυρία των τιμών Ιουνίου στο φυσικό αέριο
Πρόκειται για μια εξέλιξη που παρατηρείται καθημερινά στις χονδρικές τιμές του ρεύματος και η οποία ανατρέπει όσα ίσχυαν σχεδόν από την έναρξη εφαρμογής του Target Model, όταν η ελληνική αγορά συγκαταλέγονταν μεταξύ των ακριβότερων αγορών της Ευρώπης.
Ενδεικτικά για σήμερα 21/7, η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στα 330,15 ευρώ/MWh, όταν στην αγορά της Γαλλίας έχει φθάσει στα 555,36 ευρώ/MWh, της Ιταλίας στα 547,94 ευρώ/MWh και της Γερμανίας στα 396,73 ευρώ/MWh.
Χθες 20/7 η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας, ήταν στα 269,88 ευρώ/MWh όταν στη Γαλλία βρέθηκε στα 589,22 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 540,26 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 332,7 ευρώ/MWh.
Αντιστοίχως στις 19/7 η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά ήταν στα 297,22 ευρώ/MWh (τρίτη φθηνότερη στην Ευρώπη) στην ιταλική στα 495,63 ευρώ/MWh και στη γαλλική στα 521,3 ευρώ/MWh.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 13/7 η ελληνική χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν και πάλι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη αφού διαμορφώθηκε στα 303,19 ευρώ/MWh, με την γαλλική αγορά στα 446,96 ευρώ/MWh την ιταλική στα 438,86 ευρώ/MWh και τη γερμανική στα 352,16 ευρώ/MWh.
Αναλόγως στις 12/7 η τιμή στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, έκλεισε στα 369,07 ευρώ/MWh με την αγορά της Ιταλίας στα 435,06 ευρώ/MWh, της Γαλλίας στα 432,43 ευρώ/MWh και της Γερμανίας στα 377,66 ευρώ/MWh.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πλαφόν
Ενδεικτικά της αλλαγής που συντελείται στην ελληνική αγορά είναι τα πλέον πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΕ που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 η ελληνική αγορά είχε την τρίτη ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και την Μάλτα.
Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του έτους η χονδρική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά ανήλθε σε 237,8 ευρώ/MWh, με την πρωτιά να παίρνει η Ιταλία στα 248,8 ευρώ/MWh και την δεύτερη θέση η Μάλτα με 239,2 ευρώ/MWh.
Βεβαίως οι παράγοντες που οδήγησαν στον εκτροχιασμό των ενεργειακών τιμών της Ευρώπης των τελευταίων ημερών είναι πολλοί αρχής γενομένης από την απειλή της πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα ο καύσωνας έχει αυξήσει τη ζήτηση, ενώ έχει περιοριστεί τόσο η παραγωγή των αιολικών σε πολλές χώρες, όσο και των πυρηνικών της Γαλλίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στα ποτάμια που ψύχουν τα εργοστάσια.
Αντιθέτως στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι θερμοκρασίες είναι μάλλον φυσιολογικές για την εποχή ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής είναι υψηλή λόγω των ισχυρών ανέμων. Για παράδειγμα από τις 4 έως τις 17 Ιουλίου η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής βρίσκεται στο 36%, του φυσικού αερίου στο 44%, του λιγνίτη στο 13% και των νερών στο 6%.
Πάντως εκτιμήσεις παραγόντων που παρακολουθούν την αγορά αναφέρουν ότι οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έχει συμβάλει καθοριστικά ώστε να μην ακολουθηθεί η «τρελή πορεία» των αγορών της Ευρώπης.
Και αυτό διότι με το νέο μηχανισμό, οι παραγωγοί ρεύματος αμείβονται με την πλαφοναρισμένη τιμή, αλλά οι προμηθευτές πληρώνουν με την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά. Η διαφορά πηγαίνει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των καταναλωτών.
Έτσι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις οι καθετοποιημένες εταιρίες και κυρίως η ΔΕΗ η οποία κατέχει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ρεύματος απ΄ ότι στην παραγωγή και πρέπει να αγοράζει ρεύμα για να καλύπτει τους πελάτες της, επιλέγουν να συγκρατούν τις προσφορές σε επίπεδα κοντά στο πλαφόν ώστε να μην εκταμιεύουν τεράστια ποσά για την αγορά ρεύματος. Αυτό βεβαίως εξυπηρετεί σε κάποιο βαθμό και τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές, αφού περιορίζονται έτσι τα ποσά που πρέπει να εκταμιεύουν για την αγορά ρεύματος και μπορούν να ελέγξουν τη ρευστότητα τους.
Χαμηλότερες τιμές τον Ιούλιο αλλά έρχεται ο Αύγουστος
Πέραν αυτών σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός ότι οι τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα με βάση τις οποίες τιμολογούν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο, ήταν αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του ICIS η μέση τιμή του TTF τον Ιούνιο ήταν 109,911 ευρώ/MWh ενώ την περίοδο από 1-18 Ιουλίου αυξήθηκε στα 169,009 ευρώ/MWh. Αυτό βεβαίως προοιωνίζεται σημαντική αύξηση των χονδρικών τιμών του ρεύματος στην ελληνική αγορά τον Αύγουστο.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι οι μειωμένες τιμές ρεύματος στην ελληνική αγορά έχουν οδηγήσει και σε σημαντικότατες εξαγωγές προς τη Βουλγαρία γεγονός που προκύπτει και από το ότι οι αγορές των δυο χωρών κλείνουν στα ίδια επίπεδα όλες τις τελευταίες ημέρες. Όσο δε για την ιταλική αγορά με την οποία επίσης είναι συνδεδεμένη η ελληνική οι εξαγωγές καλύπτουν πλήρως τη δυναμικότητα του καλωδίου αλλά δεν είναι ικανές να επηρεάσουν ουσιαστικά την ανοδική δυναμική των τιμών στη γειτονική χώρα.
www.worldenergynews.gr