Διεθνή

Βρετανία: Νέο ρεκόρ ζέστης μετά την πιο καυτή νύχτα στην ιστορία της

Βρετανία: Νέο ρεκόρ ζέστης μετά την πιο καυτή νύχτα στην ιστορία της
Η Βρετανία και ετοιμάζεται για νέες θερμοκρασίες - ρεκόρ στη διάρκεια της σημερινής 19/7 ημέρας -  Δεν αντέχουν ούτε οι... υποδομές τη ζέστη
Σχετικά Άρθρα
Την πιο θερμή νύχτα στην ιστορία της έζησε από την Δευτέρα προς Τρίτη η Βρετανία και ετοιμάζεται για νέες θερμοκρασίες - ρεκόρ στη διάρκεια της σημερινής 19/7 ημέρας.
Εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία ξύπνησαν από την πιο ζεστή νύχτα της χώρας την Τρίτη και ετοιμάστηκαν για μια μέρα που οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ), καθώς ένα κύμα καύσωνα που καίει την Ευρώπη κατακλύζει μια χώρα πιο συνηθισμένη στον ήπιο καιρό και βροχή.
Η Βρετανία ετοιμάζεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά σήμεραΤρίτη, αφού κατέγραψε τη θερμότερη νύχτα που έχει καταγραφεί ποτέ, αναγκάζοντας τα δρομολόγια των τρένων να σταματήσουν, ορισμένα σχολεία να κλείσουν και ζωολογικούς κήπους να ταΐσουν ζώα με μεγάλα γλειφιτζούρια πάγου.
Η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι τα προσωρινά στοιχεία έδειξαν ότι η θερμοκρασία παρέμεινε πάνω από τους 25 βαθμούς C (77 F) κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές της χώρας για πρώτη φορά.

Η μετεωρολόγος του Met Office Rachel Ayers είπε ότι τα υψηλά της Τρίτης θα είναι «άνευ προηγουμένου».

«Η θερμοκρασία θα είναι πολύ ζεστή κατά τη διάρκεια της ημέρας, πριν ανέβει στους 40 C, ίσως και στους 41 C σε μεμονωμένα σημεία σε όλη την Αγγλία το απόγευμα», είπε.
Ένα τεράστιο κομμάτι της Αγγλίας, από το Λονδίνο στο νότο μέχρι το Μάντσεστερ και το Λιντς στο βορρά, βρίσκεται υπό την πρώτη προειδοποίηση της χώρας για «ακραία» ζέστη, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος θανάτου ακόμη και για υγιείς ανθρώπους, καθώς ο ζεστός, ξηρός καιρός που είχε η καμένη ηπειρωτική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκε βόρεια.

Η θερμοκρασία τη Δευτέρα έφτασε τους 38,1 C (100,6 F) στο Santon Downham στην ανατολική Αγγλία, λίγο λιγότερο από την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία — 38,7 C (101,7 F), ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019.
Η Τρίτη αναμένεται να είναι πιο καυτή.
Οι μέσες θερμοκρασίες του Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο κυμαίνονται από το υψηλό ημερήσιο υψηλό των 21 C (70 F) έως το χαμηλό τη νύχτα των 12 C (53 F) και λίγα σπίτια ή μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν κλιματισμό.

Οι υποδομές δεν έχουν τις προδιαγραφές να αντέξουν τη ζέστη


Πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν το κύμα καύσωνα μένοντας στα σπίτια τους.
Η οδική κυκλοφορία μειώθηκε από τα συνήθη επίπεδα τη Δευτέρα.
Τα τρένα έτρεχαν με χαμηλή ταχύτητα λόγω ανησυχίας για λυγισμένες ράγες ή δεν έτρεχαν καθόλου.

Ο σταθμός Kings Cross του Λονδίνου, ένας από τους πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς κόμβους της χώρας, ήταν άδειος την Τρίτη, χωρίς τρένα στην πολυσύχναστη γραμμή της ανατολικής ακτής που συνδέει την πρωτεύουσα με το βορρά και τη Σκωτία.
Το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου αναγκάστηκε να κλείσει τον διάδρομο προσγείωσης λόγω ζημιάς από τη θερμότητα.

Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps είπε ότι οι υποδομές μεταφορών της Βρετανίας, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από την εποχή της Βικτώριας, «απλώς δεν κατασκευάστηκαν για να αντέχει αυτόν τον τύπο θερμοκρασίας – και θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε την υποδομή με την υποδομή που θα μπορούσαμε».
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι αναφέρθηκαν ότι πνίγηκαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε ποτάμια, λίμνες και δεξαμενές ενώ προσπαθούσαν να δροσιστούν.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη η αιτία 

Οι ειδικοί για το κλίμα προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξήσει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, με μελέτες να δείχνουν ότι η πιθανότητα θερμοκρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο να φτάσουν τους 40 C (104 F) είναι τώρα 10 φορές υψηλότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή.
Η ξηρασία και τα κύματα καύσωνα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν κάνει επίσης πιο δύσκολη την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Ο ζεστός καιρός έχει πιάσει τη νότια Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας πυρκαγιές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.
Σχεδόν 600 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αναφερθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 47 C (117 F) την περασμένη εβδομάδα.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τα σπίτια τους και τα μέρη διακοπών τους στην περιοχή Gironde της νοτιοδυτικής Γαλλίας από τότε που ξέσπασαν δασικές πυρκαγιές σε πευκοδάση πριν από μια εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης