Η προώθηση της Ευρώπης του προγράμματος μετάβασης σε μια πιο πράσινη ενέργεια έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας
Όπως αναφέρει η Anna Fleck της Statista, μόλις αυτόν τον μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των κανόνων της ΕΕ που θα καθορίζουν τις επενδύσεις σε πυρηνικά έργα και ορισμένα έργα φυσικού αερίου ως βιώσιμες και πράσινες. Αυτό πιθανότατα θα περάσει σε νόμο, καθώς θα χρειαζόταν 20 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να απορρίψουν την κίνηση.
Ο νέος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2023.
Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας εξετάζουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γαλλία ηγείται σήμερα του μπλοκ στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, με περίπου το 69% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να βασίζεται στην πηγή ενέργειας.
Το μερίδιο της Γερμανίας στην πυρηνική ενέργεια ήταν το χαμηλότερο της λίστας, πέρυσι φθάνοντας λίγο κάτω από το 12% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μερίδιό της μειώθηκε σταδιακά από τότε που η χώρα αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά τους αντιδραστήρες της το 2000.
Τι γίνεται τώρα;
Οι συζητήσεις έχουν αναζωπυρωθεί, ωστόσο, υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που δείχνει την ευπάθεια της ΕΕ στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Υπάρχουν δύο στρατόπεδα για το θέμα: Από τη μία πλευρά, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ελεύθερη άνθρακα και θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη ενός επικείμενου ενεργειακού κενού, ενώ από την άλλη, οι επικριτές ανησυχούν για το ότι το ραδιενεργό υποπροϊόν της πηγής ενέργειας είναι δύσκολο να απορριφθεί.
www.worldenergynews.gr