Χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα, παρά μόνο με ελπίδα και προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden από τη Σαουδική Αραβία, έπειτα από μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη.
Ο 79χρονος Αμερικανός πρόεδρος, έμεινε λιγότερες από 24 ώρες στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με πολλούς ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των αραβικών κρατών του Κόλπου, σε μια προσπάθεια να επαναβεβαιώσει την επιρροή της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή.
Ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 - Οι γεωπολιτικοί στόχοι
Τονίζοντας ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή χωρίς ο αμερικανικός στρατός να έχει εμπλακεί σε κάποια επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην περιοχή, επιβεβαίωσε στους Άραβες ηγέτες ότι οι ΗΠΑ «θα επενδύσουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην περιοχή, σε συνεργασία με όλους εσάς».
Στην ομιλία που εκφώνησε στη σύνοδο στην Τζέντα, όπου μετείχαν έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC - Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν) με τη συμμετοχή της Αίγυπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας, ο Biden υποσχέθηκε ένα νέο «όραμα» για την περιοχή που θα βασίζεται στον διάλογο και την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία – με φόντο τη διαδικασία εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες.
Προειδοποίησε μάλιστα, πως οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχτούμε μια χώρα να επιχειρεί να κυριαρχήσει σε μια άλλη στην περιοχή μέσω στρατιωτικών ενισχύσεων, επιδρομών ή απειλών», μια ευθεία βολή, στην Τεχεράνη, όπου θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin..
Επίσης, πως η χώρα του «δεν θα γυρίσει την πλάτη» στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας ένα κενό το οποίο θα μπορούσαν να καλύψουν «η Κίνα, η Ρωσία ή το Ιράν», μια δεύτερη προειδοποίηση προς την «αμεροληψία» και τις ίσες αποστάσεις που θέλει να διατηρήσει το καθεστώς του βασιλείου με τον μεγάλο αντίπαλο των ΗΠΑ την Κίνα.
Υπογράμμισε δε, ότι «το μέλλον ανήκει στις χώρες (…) οι πολίτες των οποίων μπορούν να αμφισβητήσουν και να επικρίνουν τους ηγέτες τους χωρίς τον φόβο αντιποίνων», απαντώντας στις επικρίσεις εναντίον του για την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, η οποία κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συμβολισμοί και η ουσία
Το ταξίδι αυτό πάντως θα μείνει στη μνήμη για τη «χειραψία-γροθιά» που αντάλλαξε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πανίσχυρο πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammad bin Salman
Πολλές μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με τη φωτογραφία της «χειραψίας» πρωτοσέλιδο ενώ ακτιβιστές κατηγόρησαν τον Biden ότι αποκηρύσσει τις αξίες του για μερικά βαρέλια πετρελαίου.
Η αύξηση της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς, λίγους μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.
«Κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσω την παραγωγή για τις ΗΠΑ», είπε ο Biden την Παρασκευή, λέγοντας ότι είχε καρποφόρες συνομιλίες με τους Σαουδάραβες, τα απτά αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν ορατά «σε μερικές εβδομάδες».
Μετά τη λήξη της συνόδου οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για την «οικογενειακή» φωτογραφία αλλά αυτή τη φορά ο Biden κράτησε αποστάσεις από τον πρίγκιπα διάδοχο.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν 18 συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς (διάστημα, χρηματοοικονομικά, ενέργεια, υγεία), σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ριάντ.
To μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας στον Biden
Οι υπουργοί της Σαουδικής Αραβίας επέμειναν ότι οι όποιες πολιτικές αποφάσεις στο φλέγον θέμα της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου θα ληφθούν σύμφωνα με τη λογική της αγοράς, στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+.
«Ακούμε τους εταίρους και τους φίλους μας από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις καταναλώτριες χώρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan. «Αλλά στο τέλος της ημέρας, ο ΟΠΕΚ+ παρακολουθεί την κατάσταση της αγοράς και θα προμηθεύει ενέργεια όπως απαιτείται».
Οι διευκρινίσεις έγιναν στο καθώς ο Biden είπε αργά την Παρασκευή ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι συμμερίστηκαν την «επείγουσα ανάγκη» του να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου και ότι αναμένει «περαιτέρω βήματα τις επόμενες εβδομάδες».
Σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να φτάσει τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα, ένα επίπεδο που σπάνια φτάνει τις δεκαετίες που παράγει αργό.
www.worldenergynews.gr
Χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα η επίσκεψη Biden στη Σαουδική Αραβία
Με ελπίδες και προσδοκίες για αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου έφυγε ο πρόεδρος Biden από την Σαουδική Αραβία