Στόχος η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων 8,8 δισ. ευρώ
Στις εταιρείες που συμμετέχουν περιλαμβάνονταο οι Ansaldo, Bosch, Enel, Fincantieri, Orsted και Plastic Omnium. Η ομάδα θα συμμετάσχει σε 41 έργα που επικεντρώνονται στην παραγωγή υδρογόνου, κυψελών καυσίμου, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή υδρογόνου και εφαρμογές τελικών χρηστών, ιδίως στον τομέα της κινητικότητας.
«Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας απλώς υπογράμμισε την ανάγκη να διαφοροποιήσει η Ευρώπη τις πηγές ενέργειας της και να προχωρήσει γρήγορα την πράσινη μετάβαση», είπε σε συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
«Μεταξύ των πολλών τεχνολογιών που απαιτούνται, το υδρογόνο αποδεικνύεται απαραίτητο συστατικό», είπε.
Ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν είπε ότι το έργο υπογράμμισε επίσης την απομάκρυνση του μπλοκ από τα ορυκτά καύσιμα.
«Επιτρέπει την καθαρή μετάβαση σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας και αυξάνει την ανεξαρτησία μας από τα ορυκτά καύσιμα»,σημείωσε.
Επενδύσεις
Το έργο, που ονομάζεται IPCEI Hy2Tech, στοχεύει στην προσέλκυση άλλων 8,8 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις.
Τα προϊόντα που στοχεύουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν υλικά ηλεκτροδίων υψηλής απόδοσης, κυψέλες καυσίμου υψηλής απόδοσης και καινοτόμες τεχνολογίες μεταφοράς.
Το μπλοκ των 27 χωρών έχει εγκρίνει τα τελευταία χρόνια έργα από κοινού χρηματοδότησης σε μπαταρίες, μικροηλεκτρονική και υποδομή, χαρακτηρίζοντας τέτοια προγράμματα ως Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που υπόκεινται σε χαλαρότερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Οι κρατικές ενισχύσεις στο πρόγραμμα υδρογόνου θα περιοριστούν στο επίπεδο των επιλέξιμων δαπανών των έργων και των χρηματοδοτικών τους κενών, με τις χώρες να επιτρέπεται να ανακτήσουν μέρος της ενίσχυσης εάν τα έργα αποφέρουν επιπλέον καθαρά έσοδα.
www.worldenergynews.gr