Οι νομοθέτες στην επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν πιο φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για εξοικονόμηση ενέργειας και επέκταση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές την σήμερα (13/7), σύμφωνα με το Reuters.
Oι συγκεκριμένοι τρόποι είναι φιλόδοξοι και μπορούν να βάλουν ένα τέλος στην εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Μάλιστα, την επόμενη βδομάδα, οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ διαπραγματεύεται πιο φιλόδοξους νόμους για να ωθήσει τις χώρες να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο με καθαρή ενέργεια αυτή τη δεκαετία και να μειώσουν τις εκπομπές CO2 που προκαλούν θέρμανση του πλανήτη.
Τι έχει προταθεί
Η επιτροπή Ενέργειας του κοινοβουλίου υποστήριξε την πρόταση για αύξηση του στόχου της ΕΕ για εξοικονόμηση πρωτογενούς και τελικής ενέργειας στο 14,5% έως το 2030 σε σύγκριση με τα αναμενόμενα επίπεδα.
Οι νομοθέτες θέλουν έναν πολύ υψηλότερο στόχο από την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 9% που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι, αν και οι Βρυξέλλες το αύξησαν στο 13% τον Μάιο σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα ρωσικά καύσιμα γρηγορότερα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι νομοθέτες υποστήριξαν επίσης με μεγάλη πλειοψηφία τον στόχο να λαμβάνεται το 45% της ενέργειας της ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, από 22% το 2020. Οι Βρυξέλλες είχαν αρχικά προτείνει 40%, αυξάνοντάς το στο 45% μετά την εισβολή.
Οι χώρες θα πρέπει παράλληλα να ξεπεράσουν τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις που εμποδίζουν επί του παρόντος τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η ΕΕ έχει προτείνει ξεχωριστό νόμο για την ταχεία παρακολούθηση των αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, η επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας θα απαιτήσει την ανακαίνιση εκατομμυρίων κτιρίων, τα οποία παράγουν το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ.
Διεργασίες
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει επί των προτάσεων τον Σεπτέμβριο. Εάν εγκριθούν, θα διαμορφώσουν τη θέση του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με τους τελικούς νόμους.
Οι χώρες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν ήδη ένα άλμα στις φιλοδοξίες σε σύγκριση με τις τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ, και σχεδιάζουν να εξετάσουν τους πιο φιλόδοξους στόχους στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
www.worldenergynews.gr