Ενέργεια

Ιταλία: Δεν υπάρχει ανάγκη για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Ιταλία: Δεν υπάρχει ανάγκη για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Η Eni θα λάβει μειωμένους όγκους φυσικού αερίου από την Gazprom τη Δευτέρα - Στο 64% τ η αποθήκευση φυσικού αερίου

 

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni ανακοίνωσε ότι θα λάβει περίπου κατά ένα τρίτο λιγότερο φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom τη Δευτέρα σε σύγκριση με τον μέσο όγκο που προμήθευσε τις τελευταίες ημέρες.

Ο αγωγός Nord Stream 1 που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία έχει μπει σε προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας συντήρησης, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν παραταθεί η διακοπή.

Η Gazprom θα προμηθεύσει περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τη Δευτέρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες η Eni είχε λάβει ημερήσιο όγκο περίπου 32 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ανέφερε η Eni σε στην ιστοσελίδα της χωρίς να κάνει λόγο για έλλειμμα.

Η Ιταλία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και να δημιουργήσει αποθέματα εγκαίρως για τον χειμώνα.

«Πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουμε σε επίπεδα αποθήκευσης 90% τους τελευταίους μήνες του έτους», δήλωσε ο υπουργός οικολογικής μετάβασης Roberto Cingolani σε διάσκεψη τη Δευτέρα.

Νέοι προμηθευτές

«Τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει ένας αυξανόμενος αριθμός νέων προμηθευτών που θα μας επιτρέψουν να είμαστε εύλογα ανεξάρτητοι από τους Ρώσους προμηθευτές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024, αλλά ο χειμώνας του 2022 θα είναι λίγο πιο ευαίσθητος», πρόσθεσε.

Η Ιταλία έχει σήμερα καλύψει περίπου το 64% της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου της, δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο Stefano Venier, επικεφαλής του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Snam.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει προς το παρόν ανάγκη να εφαρμόσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πτώση των ρωσικών προμηθειών και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, δήλωσε πηγή κοντά στο θέμα.

Το υφιστάμενο πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο της Ιταλίας προβλέπει τρία στάδια μετάβασης από την κατάσταση προειδοποίησης, που επιβλήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν περάσει σε κατάσταση συναγερμού και στη συνέχεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

www.wordenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης