Η πρωθυπουργός της Γαλλίας κυρία Elisabeth Borne ανακοίνωσε την πλήρη εθνικοποίηση της EDF, στην οποία το κράτος κατέχει ήδη το 84% στην πολιτική της ομιλία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου καθώς καθόριζε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής της.
Τα προβλήματα της EDF
Η εταιρία ήδη αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, τόσο...
- στην υπέρβαση προϋπολογισμών για τους νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες, όσο και...
- στην μεγάλη αύξηση χρέους κατά 40% φέτος σε περισσότερα από 61 δισ. ευρώ.. Επίσης,
- οι μισοί από τους αντιδραστήρες της στη Γαλλία αντιμετωπίζουν προβλήματα διάβρωσης και είναι επί του παρόντος εκτός σύνδεσης. Η EDF,
- έχει επίσης πληγεί από τους κυβερνητικούς κανόνες που την αναγκάζουν να πουλάει ενέργεια σε ανταγωνιστές με έκπτωση, ενώ οι τιμές έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Απώλειες παραγωγής, απώλειες κερδών
Η εταιρία έχει υπολογίσει ότι οι απώλειες παραγωγής θα μειώσουν τα κέρδη κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα της κοστίσουν 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η επιλογή της πλήρους εθνικοποίησης της EDF επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron νωρίτερα στην αρχή του 2022, καθώς σκοπεύει να καταστήσει την εταιρεία τον κύριο πυλώνα μιας τεράστιας επένδυσης σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Ο σκοπός της εθνικοποίησης
Ειδικότερα, σχέδια αναδιάρθρωσης του ενεργειακού κολοσσού καταρτίζονταν εδώ και καιρό, ωστόσο η κυβέρνηση Macron εξετάζει την επιτάχυνση αυτών, ιδιαίτερα, εάν θα αναβιώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για εθνικοποίηση της φορτωμένης με χρέη εταιρίας, μετά τη δύσκολη κατάσταση που προκλήθηκε στην αγορά ενέργειας λόγω της ρωσοουκρανικής εισβολής, όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Σκοπός είναι η αναδιοργάνωση της επιχείρησης με επίκεντρο την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, υποστήριξαν στο Bloomberg, μέσω της χρηματοδότηση των βασικών πυρηνικών και υδροηλεκτρικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Γαλλία.
Το χρονοδιάγραμμα της εθνικοποίησης
Η κα Borne δεν διευκρίνισε εάν η εθνικοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής νομοθεσίας ή μέσω εξαγοράς μετόχων μειοψηφίας, ούτε έδωσε ένα χρονικό πλαίσιο.
Οι μετοχές του ομίλου, που σημείωσαν πτώση 5% πριν από την ανακοίνωση, σημείωσαν άνοδο έως και 9% αμέσως μετά.
Όπως ανέφερε η κυρία Borne," απαιτούνται ριζικές λύσεις και η εφαρμογή μιας πολιτικής που μπορεί με αξιοπιστία να ανταποκριθεί σετης προκλήσεις του πολέμου και στην κατεύθυνση της κλιματικής αλλαγής.
Για τον λόγο αυτό τόνισε, προχωρούμε στην εθνικοποίηση της εταιρίας."
Η δεύτερη εθνικοποίηση
Πρόκειται για την δεύτερη μετά την Uniper κρατικοποίηση, που φέρνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Αυτή όμως είναι η πλέον ηχηρή και αναδεικνύει το βάθος του προβλήματος.
Η μετοχή ανέβηκε κατά 13% στα 8,8 ευρώ μετά την ανακοίνωση
Πίσω από τις πολιτικές εμβληματικές συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών αναδεικνύεται μια κρίση, μπροστά στην οποία η ενεργειακή ευρωπαϊκή οικονομία είναι γυμνή.
Ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό και ποιό τίμημα θα είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν οι Ευρωπαίοι πολιτες.
www.worldenergynews.gr
H Γαλλία εθνικοποιεί την EDF - Η ενεργειακή κρίση δείχνει τα δόντια της
Κρατικά κεφάλαια στηρίζουν ολολκληρωτικά πια την EDF