Ενέργεια

Ο ενεργειακός χρησμός Μυτιληναίου δημιουργεί βάσιμες προοπτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ο ενεργειακός χρησμός Μυτιληναίου δημιουργεί βάσιμες προοπτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης
Το ζητούμενο της ενεργειακής επάρκειας αποτελεί την μεγάλη πρόκληση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Το πάνελ του κ. Ευαγγ. Μυτιληναίου και του μεγάλου συγγραφέα Yoshihiro Francis Fukuyama, φώτισε χθες δύο πλευρές: Την ενεργειακή και την γεωπολιτική
Η γεωπολιτική είναι η γενεσιουργός αιτία της πρωτοφανούς κρίσης, που ενδέχεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες με τις αποφάσεις των Ρώσων για το Nord Stream 1.
Οι προϋποθέσεις για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ελλάδας είναι υπαρκτές. Σίγουρα το κόστος έχει την σημασία του, αλλά αυτό, θα είναι ένα γενικό φαινόμενο για το σύνολο της Ευρώπης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου
πραγματοποίησαν χθες 5/7 μια μεγάλη διακύμανση γράφοντας ένα νέο βραχυπρόθεσμο υψηλό και έκλεισαν ουσιαστικά αμετάβλητες στα 163 ευρώ/MWh. Ήδη δηλαδή βλέπουμε υψηλά επίπεδα, τα οποία δεν οφείλονται μόνο στην αβεβαιότητα που υφίσταται λόγω Ρωσίας αλλά και στις τρέχουσες απεργίες της Νορβηγίας.
Η  Goldman στις προβλέψεις της για το 2023 εκτιμά χαμηλότερες τιμές του TTF, από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν θα είναι ιστορικά υψηλά, ειδικά για τα 150 ευρώ/Mwh που προβλέπει ο οίκος για το γ΄τρίμηνο του 2022.

Τι είπε λοιπόν ο κ. Μυτιληναίος μεταξύ άλλων: Ότι η ελληνική ενεργειακή αγορά έχει στο μείγμα της σαν ενδογενείς πηγές και τις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές. Επίσης θα προσθέταμε και τις ΑΠΕ, καθώς η συμμετοχή τους στο μείγμα είναι σημαντική στο τελευταίο διάστημα. Από εκεί και πέρα υπάρχει το αέριο του TAP κα η ενισχυμένη Ρεβυθούσα. Η Ελλάδα παράλληλα διαθέτει σίγουρα ένα πλεονέκτημα, το ότι ο Turkstream που μεταφέρει το ρωσικό αέριο περνά από φίλιες προς την Ρωσία χώρες την Ουγγαρία και την Σερβία.'Αρα είναι πρώιμο να λέμε ότι θα χάσουμε τα υψηλά ποσοστά τροφοδοσίας αερίου από την Ρωσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ρίσκο δεν υφίσταται.

Το σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με την τιμή, στην οποία θα αναγκαστούμε να πάρουμε επιπλέον ποσότητες LNG, εφόσον τις βρούμε για να τις κλείσουμε.
Η ΔΕΠΑ προς το παρόν θα τηρήσει στάση αναμονής για να αποτιμήσει τις ανάγκες της αγοράς.
Η ελληνική αγορά πάντως δείχνει, ότι θα μπορέσει να αντιπαρέλθει τελικά την πρόκληση της επάρκειας,  με πολύ υψηλότερο κόστος.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις ένα νούμερο της τάξης των 15 δισ ευρώ συνολικά μπαίνοντας και στο 2023 μπορεί να απεικονίσει το τίμημα της κρίσης με τα παρόντα δεδομένα.
Ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος εξάλλου ανέφερε ότι η εταιρία του έχει προνοήσει για τις ανάγκες φυσικού αερίου και έχει κλείσει slots στην Ρεβυθούσα και για το 2023 και για το 2024.
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, η Uniper ζητά 9,4 δισ από το γερμανικό δημόσιο, ενώ ο ελληνικός όμιλος εισέρχεται προετοιμασμένος στην κρίση.

H κρίση συνοδεύεται από τα χαρακτηριστικά της ύφεσης και του πληθωρισμού, παράγοντας δευτερογενείς επιβαρύνσεις την οικονομία.
H κρίση δεν θα αποκλίμακωθεί άμεσα, δεν θα κρατήσει όμως και για πάντα. Θα εξαρτηθεί από την έκβαση των σχέσεων Ρωσίας - Δύσης, την δυνατότητα της Ρωσίας να μείνει χωρίς τον μεγάλο πελάτη της την Ευρώπη επί μακρό αλλά και την δημιουργία των υποδομών, που θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη και τη ΝΑ Μεσόγειο, για να προσφέρουν υποκατάσταση και ανταγωνστικές λύσεις ενάντια στο ρωσικό αέριο. Μην ξεχνάμε ότι ο IGB που πρόκειται να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί  να παίξει έναν τέτοιο ρόλο.

Ο χρόνος είναι η άλλη σημαντική παράμετρος και πάνω σε αυτό κρατάμε τις οπτικές γωνίες Φουκουγιάμα: Για το κάτα πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος και αν η Ουκρανία θα κατορθώσει να ανακάμψει.
Για τους ρεαλιστικούς στόχους των Ρώσων και την αντοχή τους σε αυτό το εγχείρημα. Αυτοί οι παράμετροι θα καθορίσουν και την διάρκεια αλλά και την ένταση της ενεργειακής κρίσης.
Μιας κρίσης που έχει τις ρίζες της και σε ευρωπαϊκά λάθη, όπως σωστά ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Δεν είναι άλλωστε πολύ μακριά οι αποφάσεις προτεραιοτήτων χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, που εξαιρούσαν τις υπδομές φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης