Κατά την πενταετία έως το 2025, ο ΔΟΕ βλέπει την κατανάλωση φυσικού αερίου να αυξάνεται συνολικά κατά 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - Αυτό είναι χαμηλότερο από τη συνολική αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 370 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατά την πενταετία έως το 2020
Στην Έκθεσή του για την Αγορά Φυσικού Αερίου για το τρίτο τρίμηνο, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, ο IEA δήλωσε ότι αναμένει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου φέτος λόγω της κατάστασης των τιμών.
Κατά την πενταετία έως το 2025, ο ΔΟΕ βλέπει την κατανάλωση φυσικού αερίου να αυξάνεται συνολικά κατά 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Αυτό είναι χαμηλότερο από τη συνολική αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 370 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατά την πενταετία έως το 2020 και λιγότερο από την αύξηση της ζήτησης που παρατηρήθηκε το 2021, η οποία ήταν 175 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Ετησίως, ο ΔΟΕ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 0,8% κατά την πενταετία.
Μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, ο ΔΟΕ σημείωσε ένα αυστηρότερο γενικό περιβάλλον εφοδιασμού που ξεκίνησε το 2021, το οποίο επιδεινώθηκε περαιτέρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη βιασύνη της ΕΕ να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου με τη μορφή LNG.
«Η αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης για LNG για να αντικαταστήσει την παροχή φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό έχει οδηγήσει σε μια εξαιρετικά σφιχτή παγκόσμια αγορά», σημειώνει η IEA στην έκθεση.
«Οι υψηλές τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μετατρέψει την ήπειρο σε αγορά υψηλής ποιότητας για LNG, αντλώντας παραδόσεις από άλλες περιοχές και με αποτέλεσμα εντάσεις προσφοράς και καταστροφή ζήτησης σε αρκετές αγορές».
Οι εντάσεις και η καταστροφή της ζήτησης φαίνεται ότι θα συνεχιστούν επειδή οι προσθήκες εξαγωγικής ικανότητας LNG προστίθενται πολύ πιο αργά από ό,τι αυξάνεται η ζήτηση για LNG.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον IEA, οι προσθήκες χωρητικότητας LNG πρόκειται να επιβραδυνθούν περαιτέρω την πενταετία έως το 2025 λόγω της ακύρωσης έργων στα μέσα της δεκαετίας του 2010 λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου και των καθυστερήσεων κατασκευής που προκλήθηκαν από τα lockdown Covid το 2020 και 2021.
www.worldenergynews.gr