Σε …"διπλο ταμπλό" παίζει πλέον η γερμανική RWE, στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Μόλις μπήκε σε ράγες υλοποίησης ο σχεδιασμός για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τη ΔΕΗ συνολικής ισχύος 2 GW, ο γερμανικός κολοσσός «χτύπησε» ξανά. Χθες, ανακοινώθηκε η σύμπραξη των δυνάμεων της θυγατρικής της RWE Renewables GmbH με την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες ΑΕ (θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων) προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού τις ευκαιρίες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Η κοινοπραξία ΕΛΠΕ - RWE (50% - 50%) έχει θέσει ως στόχο τη διεκδίκηση μερίδας από την πίτα των 2 GW (γιγαβάτ) υπεράκτιας αιολικής ισχύος που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στα ελληνικά ύδατα έως το 2030. Είναι αξιοσημείωτο ότι η RWE Renewables έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία 18 υπεράκτιων αιολικών έργων σε πέντε χώρες. Το πιο προηγμένο έργο της είναι το TetraSpar Demonstrator, που της ανατέθηκε στα ανοιχτά της Νορβηγίας το 2021.
Μέχρι το 2030, η RWE σκοπεύει να αναπτύξει την υπεράκτια αιολική ισχύ της, από τα υφιστάμενα 3 GW, στα 8 GW (η ισχύς αντιπροσωπεύει μόνο το μερίδιο της RWE). Επιπλέον, στοχεύει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στα πλωτά αιολικά πάρκα και να κατέχει ισχύ 1 GW, είτε σε λειτουργία, είτε υπό κατασκευή έως το τέλος της δεκαετίας.
Η RWE είναι παγκόσμιος ηγέτης στις ΑΠΕ και είναι σε θέση να συνεισφέρει την τεχνική και εμπορική εξειδίκευση που έχει αποκτήσει από την ανάπτυξη και λειτουργία 18 υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε πέντε χώρες, ενώ θα προχωρήσει αποφασιστικά με την υπεράκτια αιολική ενέργεια και στην Ελλάδα.
Η RWE ήδη συμμετέχει και έχει αναπτύξει τεχνογνωσία σε πολλαπλά πλωτά έργα στην Νορβηγία, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ, που το καθένα βασίζεται σε διαφορετικές ιδέες.
Η συνεργασία RWE - ΔΕΗΑΝ
Παράλληλα, η RWE έχει ήδη εξαγοράσει χερσαία έργα ΑΠΕ περίπου 1 GW στην Ελλάδα, σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο, τα οποία ωριμάζουν, συνεισφέροντας το δικό της μερίδιο στο joint venture με τη ΔΕΗΑΝ. Το κοινό σχήμα των δύο εταιρειών (συμμετέχουν με ποσοστά 49% η ΔΕΗΑΝ και 51% η RWE αντίστοιχα) έχει ήδη προχωρήσει ή προετοιμάζει τις διαδικασίες για την κατασκευή στο Αμύνταιο δύο φωτοβολταϊκών πάρκων 191 MW και 299 MW που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024 και ένα 450 MW που δρομολογείται για ολοκλήρωση το 2025.
Εξάλλου, προ ημερών η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπερπηδώντας τα εμπόδια που θέτουν τοπικοί φορείς, κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια για φωτοβολταϊκό πάρκο εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, έλαβε την πολυπόθητη άδεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 64,983 MW στη θέση Άγιος Χριστόφορος. Πρόκειται για έργο το οποίο είχε λάβει αρνητική γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας, του οποίου η πάγια θέση του για το ζήτημα της εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, είναι ότι, έως ότου βγει το αναθεωρημένο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ δεν θα γνωμοδοτεί θετικά.
Γενικότερα, η ΔΕΗΑΝ έχει ήδη αδειοδοτημένο περισσότερο από το 80% του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ, δηλαδή τα 4 GW από τα 5 GW για τα οποία η επιχείρηση έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωσή τους το 2026. Από το pipeline έργων των 5 GW, τα 2,2 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης με το δίκτυο και περίπου 1,8 GW έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους και αναμένουν τους όρους σύνδεσης με το δίκτυο. Από αυτά τα 4 GW των ώριμων έργων, περίπου τα 3,9 GW είναι φωτοβολταϊκά, τα 72,5 MW αιολικά πάρκα και τα 20 MW μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ το χαρτοφυλάκιο συμπληρώνεται με 25 MW έργα βιομάζας.
Σήμερα η ΔΕΗΑΝ λειτουργεί έργα ΑΠΕ ισχύος 239 MW, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή ή ολοκληρώνονται έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 355 MW. Από αυτά, έως τα τέλη του έτους, θα είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία τα 290 MW. Έτσι, η επιχείρηση στα τέλη του 2022 θα λειτουργεί ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο περίπου 0,5 GW. Έως το 2026, το συνολικό μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 39% (ή στο 22% δίχως τα υδροηλεκτρικά).
www.worldenergynews.gr