Το μείζον θέμα της πράσινης μετάβασης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο σχολίασαν μεταξύ άλλων οι επικεφαλής των ομίλων Τιτάν και Μυτιληναίος, στο πλαίσιο ενότητας του συνεδρίου «The Future of Sustainable Finance» που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναμετέδωσε το euro2day.gr
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος στάθηκε στη βιασύνη που επέδειξε η Ευρώπη ως προς την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων στην πράσινη μετάβαση. «Δεν ξέρω πόση καλή δουλειά έγινε στις Βρυξέλλες. Δεν υπήρξε πρόνοια, ώστε να συνεχιστούν λελογισμένες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να διασφαλιστούν αποθέματα ενέργειας. Βιαστήκαμε να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς 'ψυχρής εφεδρείας'» τόνισε χαρκατηριστικά.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε την απουσία ρεαλιστικού σχεδιασμού, επισημαίνοντας ότι οι υπερεθνικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης όπως η ΕΤΕπ πρωτοστάτησαν στο να περικοπούν οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.
«Θεωρήσαμε δεδομένη την προσφορά φθηνής ενέργειας και τώρα το πληρώνουμε», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αν έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα στις Βρυξέλλες. Με τη χονδρική τιμή φυσικού αερίου τόσο ψηλά, στις Βρυξέλλες συζητούν πώς θα «πρασινίσει» η οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να έχει επιτυχία η μετάβαση, απαιτείται προγραμματισμός, κοστολόγησή της και χρόνος.
Ειδικότερα ο κ. Μυτιληναίος είπε μεταξύ άλλων, όταν μιλάμε για ESG μιλάμε για 3 πράγματα που συνδέονται εν μέρει - Το governance ή το csr υπάρχει χρόνια στις επιχειρήσεις, δεν είναι μόδα. Το περιβάλλον είναι το πιο δύσκολο, που επηρεάζεται από διακυμάνσεις, από τις συγκυρίες αλλά και από τις ίδιες τις κοινωνίες.
Τον Σεπτέμβρη χωρίς να υπάρχει ο πόλεμος, είχα πει ότι βιαστήκαμε για τη πράσινη μετάβαση και για τα ελληνικά λινγνιτικά και δυστυχώς δικαιώθηκα.
"Στο θέμα του περιβάλλοντος όμως βιαστήκαμε. Περίμεναν το πόλεμο στην Ουκρανία για να μείνουν από καύσιμα;" διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Mutlineos," τώρα μας λέτε να αυξήσουμε την παραγωγή σε ορυκτά καύσιμα, ενώ για χρόνια δεν μας άφηναν να κάνουμε επενδύσεις", συμπλήρωσε ο πρόεδρος.
Η κλιματική αλλαγή είναι παντού, το ακούμε παντού εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό που δεν ακούμε εδώ και 10 χρόνια είναι το security of supply. Κανείς δεν μας είπε το κόστος της κλιματικής αλλαγής και δεν είναι σίγουρο ότι συμφωνούμε με το κόστος. Θεωρούσαμε δεδομένο το security of supply και με τον πιο σκληρό τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα καταλάβαμε ότι χρειάζονται προβλέψεις και δαπάνες και ετοιμότητα. Τώρα εσπευσμένα ψάχνουμε για αποθήκευση ενέργειας
Η Ευρώπη πάλι βιάστηκε και αντιμετωπίζει μία μέση / μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση όπως μία μεγάλη γερμανική. Η ελληνική επιχείρηση πρέπει να πληρώσει του μισθούς και όχι να αριστεύσει στο ESG και αυτό είναι το πρόβλημα. Ο τρόπος που δρομολογείται η μετάβαση είναι το πρόβλημα – θέλει προγραμματισμό, κοστολόγηση και χρόνο δεν κάνεις επανάσταση από τη μία μέρα στην άλλη δεν είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις. Οι 10 που είναι έτοιμες δεν είναι το κριτήριο, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άλλες που πρέπει να εμπεδώσουν τις αρχές του ESG. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.
Greenwashing: Είναι σημαντικό το πλαίσιο που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες. Ελπίζω το greenwashing με το νέο πλαίσιο να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Πολλά και διαφορετικά είναι επίσης τα ESG rating agencies. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10-15 εγνωσμένου rating agencies που το κάθε ένα δίνει ετερόκλητες βαθμολογίες γιατί το κάθε ένα έχει τα δικά του κριτήρια. Πώς μια τράπεζα θα με αξιολογήσει για το ESG; ανέφερε κλείνοντας ο κ.Μυτιληναίος και κατέληξε: Πάλι οι Βρυξέλλες πρέπει να βγάλουν ένα σετ κανόνων.
Τέλος, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τιτάν, τόνισε από την πλευρά του ότι η ενεργειακή κρίση επιβάλλει στην Ευρώπη να ξαναδεί τον στόχο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, υπό τις παραμέτρους της διασφάλισης ικανής προσφοράς ενέργειας σε ικανοποιητική τιμή και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
www.worldenergynews.gr