Έντονες αντιδράσεις από φορείς της αγοράς - Παρέμβαση Κομισιόν ζήτησε η Εurelectric
Στην ελληνική αγορά ο ένας μετά των άλλων οι επιχειρηματίες του χώρου τοποθετούνται στο ζήτημα μιλώντας στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, ενώ στην Ευρώπη η Εurelectric, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιριών ηλεκτρισμού της οποία είναι μέλος η ΔΕΗ ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν για το φόρο υπερεσόδων που ετοιμάζουν η Ισπανία αλλά και άλλες άλλες χώρες.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση χθες δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου επανέλαβε ότι είναι ειλημμένη απόφαση η φορολόγηση με ποσοστό 90% των επιπλέον κερδών των ηλεκτροπαραγωγών. Μάλιστα ο κ. Οικονόμου έστειλε μήνυμα προς την ΡΑΕ σημειώνοντας ότι «οφείλει να προβεί στον τελικό προσδιορισμό των κερδών».
Εκπτώσεις
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας δήλωσε προχθές ότι αναμένει τις απαντήσεις των εταιριών σε ότι αφορά τις εκπτώσεις που έχουν δώσει στους καταναλωτές προκειμένου να γίνει ο τελικός προσδιορισμός των υπερκερδών, ενώ διευκρίνισε ότι το τελικό, προς φορολόγηση ποσό, θα υπολογιστεί από τη ΡΑΕ. Κάτι το οποίο είχε απορρίψει ως προοπτική σε προηγούμενη τοποθέτηση του στη Βουλή. Μάλιστα εξαιτίας της άρνησης του αυτής στη σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει προβλεφθεί και η εμπλοκή ορκωτών λογιστών, οι οποίοι όπως είπε ο κ. Δαγούμας θα ελέγξουν τα στοιχεία των εταιριών αλλά ο τελικός προσδιορισμός θα γίνει από τη ΡΑΕ.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όπου η φορολόγηση των «υπερκεδρών» έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα, χθες τοποθετήθηκε επί του θέματος και ο Γιώργος Περιστέρης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Όπως είπε τα «υπερκέρδη» των ενεργειακών εταιρειών, είναι μια λέξη της μόδας. Έχουν κυκλοφορήσει κάποια νούμερα, κάποιοι αριθμοί, οι οποίοι πιστεύουμε προέκυψαν από κάποιους γρήγορους και βιαστικούς υπολογισμούς, προκειμένου να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα.
Τα λεγόμενα «υπερέσοδα» αναφέρθηκαν, αλλά κατά σύμπτωση ξεχάστηκε να αφαιρεθούν τα «υπερέξοδα» της αντίστοιχης περιόδου. Το να απομονώνουμε μία συγκεκριμένη περίοδο επιλεκτικά, 3 μήνες από τον έναν χρόνο και 3 μήνες από τον άλλον και να ξεχνάμε τα υπόλοιπα διαστήματα, παραμορφώνει την εικόνα. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η ιστορία των «υπερεσόδων» δεν έχει καμία υπόσταση, γιατί πρέπει να αφαιρεθούν τα «υπερέξοδα» και οι επιστροφές ποσών στους καταναλωτές που έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται με διάφορους τρόπους.»
Πυρά στην Ισπανία
Την ίδια ώρα νέος νόμος που ετοιμάζει η ισπανική κυβέρνηση και θα υποχρεώνει τους πυρηνικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς και ορισμένα αιολικά και ηλιακά πάρκα που είχαν κατασκευαστεί πριν από το 2003 να αποδίδουν στο κράτος τα κέρδη, που αποκομίζουν εξ αιτίας των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ηλεκτροπαραγωγικοί φορείς όπως η AELEC, η Eurelectric, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Ενέργειας, η Wind Europe και η Global Infrastructure Investor Association εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή "Το σχέδιο νόμου υπονομεύει σοβαρά τα επενδυτικά κίνητρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα", αναφέρει η επιστολή.
Το κείμενο που υπογράφουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου, όπως η Iberdrola, η δανέζικη Orsted και η γαλλική Engie υπογραμμίζει ότι το ισπανικό σχέδιο αντίκειται στη ίδια τη δομή της αγοράς άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει εξαίρεση ούτε για την ενέργεια που πωλείται βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων σταθερής τιμής, όπως θα έπρεπε κανονικά. Οι εταιρείες εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους και ανάλογα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις σε άλλες χώρες.
www.worldenergynews.gr