Ετοιμότητα καλούνται να επιδείξουν οι χώρες του G7, καθώς αναλυτής από το Peterson Institute for International Economics αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο να μείνει η Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο, εξαιτίας της Ρωσίας.
«Το G7 πρέπει να προετοιμαστεί για διακοπή του φυσικού αερίου. Το G7 έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μια μείωση του πετρελαίου. Μπορεί να προμηθευτεί από αλλού, αλλά το φυσικό αέριο θα μπορούσε να διακοπεί και αυτό θα είχε συνέπειες», δήλωσε στο CNBC ο Jeffrey Schott, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International.
Ο Schott υπογραμμίζει ότι «η Ρωσία έχει ήδη μειώσει σημαντικά τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και μέσω της Ουκρανίας. Επομένως, το κλείσιμο των αγωγών δεν είναι αδιανόητο.
Αύξηση της πίεσης
Η Gazprom, ο κρατικός προμηθευτής ενέργειας της Ρωσίας, μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 60% τις τελευταίες εβδομάδες. Η κίνηση ώθησε τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ολλανδία να δηλώσουν ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στον άνθρακα για άλλη μια φορά.
Καθώς η παγκόσμια πίεση συνεχίζει να συσσωρεύεται στη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία, η Ευρώπη αντιμετωπίζει «μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Schott μιλώντας στο CNBC και συνέχισε «προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Όσο περισσότερο υπάρχει εχθρότητα κατά της Ρωσίας, τόσο περισσότερο ο Putin απειλεί και ενδεχομένως να μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Βλέπω ότι αυτό θα συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα».
Στον «τοίχο» η Ευρώπη
Λόγω του γεγονότος ότι η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου μέσω ρωσικών αγωγών, η απεξάρτηση είναι αρκετά δύσκολη. Σε απάντηση στην πολύμηνη επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, γίνεται προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιθανότητα ολικής διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Γερμανία δήλωσε πρόσφατα ότι μεταβαίνει στο λεγόμενο «επίπεδο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, καθώς οι μειωμένες ρωσικές ροές επιδεινώνουν τους φόβους για ελλείψεις τον χειμώνα.
Ερωτηματικό μεγάλο παραμένει η διακοπή του ρωσικού αερίου, πριν γεμίσουν οι αποθήκες της Ευρώπης.
www.worldenergynews.gr