Όπως αναφέρουν στο worldenergynews.gr πηγές που συμμετείχαν στις συνομιλίες, οι ξένοι επενδυτές έκαναν σαφή αναφορά στο άρθρο 5 (παρ. 20) του νομοσχεδίου για την απλοποίση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Πρόκειται για τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας να αναστέλλει την υποβολή αιτήσεων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να ξεπερνά τους έξι μήνες και εφόσον τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την αναστολή ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους.
Ζητούνται κριτήρια προτεραιότητας
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών, αλλά έχουν διαμηνύσει και Έλληνες επενδυτές, δίνει λάθος μήνυμα στους επενδυτές. Για αυτό η αγορά προτείνει την άμεση εφαρμογή κριτηρίων προτεραιότητας στη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης σε έργα που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, τα οποία τεκμηριωμένα μπορούν να υλοποιηθούν. Οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές προτείνουν στο ΥΠΕΝ ότι θα πρέπει να προκρίνονται εταιρείες με οικονομική φερεγγυότητα και βάσει της εμπορικής αξιοποίησης του έργου. Πάντως, ανάμεσα στις ρυθμίσεις που αναμένεται να προωθηθούν είναι να μπει όριο στη διάρκεια ισχύος των προσφορών σύνδεσης που έχουν δοθεί, το οποίο όταν ξεπεραστεί και το έργο δεν έχει υλοποιηθεί να καταργούνται.
Επίσης, τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των γαλλικών εταιρειών στον κ. Σκρέκα αναφορικά με τα ομαδοποιημένα αιτήματα μικρών έργων που αιτούνται ηλεκτρικού χώρου.
Oι Γάλλοι επενδυτές, συνοδευόμενοι από το Γάλλο πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ και τον πρόεδρο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λοράν Τουγιέρ, παρουσίασαν στον κ. Σκρέκα τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα, με ενίσχυση των γαλλικών επενδύσεων στη χώρα μας, τόσο στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και σε εκείνους της ενεργειακής αποδοτικότητας, της απεξάρτησης των μεταφορών από τον άνθρακα και των αστικών υπηρεσιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι μισές από τις γαλλικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 2000 και οι άλλες μισές από το 2019 και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα με επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στα διαδικαστικά εμπόδια που θα ξεπεραστούν με τον νέο νόμο, όπως είναι η κατάτμηση των φωτοβολταϊκών έργων κ.ά..
Οι περιφερειάρχες ανάβουν κόκκινο ωσότου εκπονηθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό
Οι ξένοι επενδυτές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα εμπόδια που θέτουν στην ανάπτυξη των έργων οι τοπικοί φορείς, αλλά κυρίως οι περιφερειάρχες. Αναφέρθηκαν μάλιστα με συγκεκριμένα παραδείγματα σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε ένα αιολικό πάρκο 38 MW στην Αχαΐα, μια επένδυση 50 εκατ. ευρώ, η οποία για την ώρα έχει «παγώσει». Όπως επεσήμαναν ο ίδιος ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκης έχει διαμηνύσει την πρόθεσή του να συμβάλλει με νομική υποστήριξη, εφόσον χρειαστεί, σε πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα αναλάβουν οι τοπικοί φορείς για τη μη υλοποίηση του έργου.
Άλλωστε, ο ίδιος έχει αναφερθεί στην αναγκαιότητα που προκύπτει για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΧΠ ΑΠΕ) ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, το φυσικό περιβάλλον, τα πολιτιστικά μνημεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι μόνο μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει την κοινωνική ειρήνη. Η πρόθεση της Περιφέρειας είναι να «παγώσει» την εξέταση όλων των αδειών για έργα ΑΠΕ έως ότου εκπονηθεί το νέο ΕΧΠ για τις ΑΠΕ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλοι περιφερειάρχες όπως της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας κ.ά.
www.worldenergynews.gr