Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παπαλεξόπουλος: Πρέπει να επιδοτηθεί ο παραγωγικός ιστός - Οι ενεργειακές απαντήσεις του Πρωθυπουργού

Παπαλεξόπουλος: Πρέπει να επιδοτηθεί ο παραγωγικός ιστός - Οι ενεργειακές απαντήσεις του Πρωθυπουργού
Δέσμευση για στήριξη της βιομηχανίας από τον Κ.Μητσοτάκη στο ενεργειακό κόστος
Ενεργειακό Γολγοθά για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία τουλάχιστον για τα επόμενα 5-6 χρόνια ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής κρίσης αλλά της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, προέβλεψε ο επανεκλεγής πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που είχε χθες στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, με τον Πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, ότι θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Σε ότι αφορά την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας για τη μείωση της χονδρικής τιμής είπε, ότι στόχος της δομικής παρέμβασης είναι να υπάρχει προβλεψιμότητα στο μέσο κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Θα είναι υψηλότερο το κόστος» αλλά όπως είπε θα συνοδευτεί από επιβεβλημένες στοχευμένες και κοινωνικά δίκαιες παρεμβάσεις τόσο για τον ηλεκτρισμό όσο και για τα καύσιμα. Ειδικά τα νέα μέτρα για την βενζίνη θα αφορούν τους οικονομικά αδυνάτους και δεν θα είναι οριζόντια

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του επέμεινε στην πολιτική της ενεργειακής μετάβασης όπως περιγράφεται στο FitFor 55 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση δεν τον κάνει να «βάλει νερό στο κρασί» του. Παραδέχθηκε ότι ήταν λανθασμένοι οι υπολογισμοί ως προς την πραγματική δυναμική της πράσινης μετάβασης, όχι όμως και η ταχύτητα της.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε σε ένα τρίγωνο, όπως το χαρακτήρισε για να περιγράψει την κατάσταση που ορίζεται από την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, αντιμετωπίζοντας από την μια το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος και την απειλή της ύφεσης και από την άλλη την πράσινη προσαρμογή.

Είμαστε σε χειρότερη θέση από τους ανταγωνιστές μας

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι θα πρέπει να επιδοτηθεί με διάφορους τρόπους ο παραγωγικός ιστός. Όπως είπε, χρειάζεται επιδότηση ο παραγωγικός ιστός, οι μικρομεσαίες αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις. «Είμαστε σε αρνητική θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας δεν υπάρχουν PPAs, δεν έχουμε σταθερό κόστος ενέργειας. Προσπαθούμε να κλείσουμε δουλειές χωρίς να ξέρουμε ποιο θα είναι το κόστος μας. Η πράσινη μετάβαση θα προσθέτει πολυπλοκότητα και κόστος για αρκετά χρόνια. Εγείρονται πολλά ερωτήματα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Κατ΄ελάχιστον πρέπει να φροντίσουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είμαστε εκεί σήμερα» κατέληξε.
Δεν θα αφήσουμε την ελληνική βιομηχανία να έχει μειονέκτημα, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης .

Και πρόσθεσε, ότι η ελληνική αγορά ενέργειας δεν είναι ώριμη, προέβαλε δε, ως επιτυχία της κυβέρνησης την «σωτηρία της ΔΕΗ από τη βέβαιη χρεοκοπία», η οποία όπως είπε είναι σήμερα σε θέση να συμβάλλει στη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας, να λειτουργεί ως εθνικός πρωταγωνιστής και να στηρίζει τα νοικοκυριά τις επιχειρήσεις .
Υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης του είναι η προώθηση των ΑΠΕ και η αύξηση της συμμετοχής τους στο ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς και η αντιμετώπιση εμποδίων για την αυτοπαραγωγή και το net metering που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την αδειοδότηση των ΑΠΕ

Προανήγγειλε την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας  με νομοθετική κάλυψη για να βελτιωθεί η αδειοδότηση μεγάλων έργων ΑΠΕ, ώστε όπως είπε, να συγκεντρωθούν σε περιοχές μεγάλα συστήματα ανεμογεννητριών. Μάλιστα σημείωσε ότι σήμερα (16/6) θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για τα θέματα της χωροθέτησης των ΑΠΕ ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλα έργα που θα βοηθήσουν στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός οι ΑΠΕ προσλαμβάνουν πια έναν γεωπολιτικό χαρακτήρα, το φυσικό αέριο όμως και τα πυρηνικά σε άλλες ενεργειακές οικονομίες παραμένουν απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση. Έχουμε όμως έλλειψη επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα, διαπίστωσε.

Σε ότι αφορά το κόστος για τη βιομηχανία και ειδικά για τον φόρο άνθρακα (CBAM) που προωθείται σε επίπεδο ΕΕ και προβληματίζει εντονότατα τις επιχειρήσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τίποτα που να θέτει την ελληνική βιομηχανία σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης σημείωσε, ότι η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και δεν θα πρέπει να μείνουμε στο τέλος χωρίς βιομηχανία, αλλά η βιομηχανία να αποτελέσει μέρος της λύσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης