Ενέργεια

Mediterranean Gas:Εντός του 2022 η επενδυτική απόφαση για το FSRU Αργώ - Ξεκινά το market test

Mediterranean Gas:Εντός του 2022 η επενδυτική απόφαση για το FSRU Αργώ - Ξεκινά το market test

Ο προγραμματισμός της επένδυσης, το μετοχικό σχήμα και οι

Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση ή όχι του FSRU Αργώ που σχεδιάζει η εταιρία Mediterranean Gas στο Βόλο.

Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βασίλης Πετκίδης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση του έργου στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo. Όπως είναι γνωστό βασικός μέτοχος του επενδυτικού σχήματος είναι ο δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ενώ το 20% κατέχει εταιρία συμφερόντων Δράγνη και ένα 20% είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Klapedos Naftha που προέρχεται από τις Βαλτικές Χώρες. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει και από τον αποθηκευτικό κολοσσό VOPAK με έδρα την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον κ. Πετκίδη άμεσα θα γίνει market test για το ενδιαφέρον χρήσης του FSRU και από τα αποτελέσματα του θα εξαρτηθεί η τελική επενδυτική απόφαση που θα ληφθεί εντός του 2022 ώστε το έργο να ξεκινήσει το 2023 και να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 226,5 εκατ ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Πετκίδης έχει προεγκριθεί χρηματοδότηση για το εγχείρημα από τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς.

Επί του παρόντος αναζητείται χώρος εγκατάστασης του FSRU ανοιχτά του Βόλου, ενώ μεταξύ των πλεονεκτημάτων του έργου θεωρείται ότι είναι η τοποθέτηση του σχεδόν στο κέντρο του εθνικού συστήματος μεταφοράς αερίου.
Η εναλλακτική χωροθέτηση αφορά την περιοχή Σωρού, καθώς το λιμάνι του Βόλου ιδιωτικοποιείται από το ΤΑΪΠΕΔ.

Στόχος είναι η τροφοδοσία με LNG όχι μόνο του ελληνικού συστήματος αλλά και οι εξαγωγές στις γειτονικές αγορές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Mediterranean Gas έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Exxon Mobile για την προμήθεια LNG. Μάλιστα παρόν στην εκδήλωση ήταν ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobile LNG. Jay Y Song ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της εταιρίας του να δουλέψει στην Ελλάδα τροφοδοτώντας με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία κ. Φραγκογιάννης , ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και  βουλευτές του Νομού Μαγνησίας

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης