Διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η πολιτική, που εισήχθη τον περασμένο μήνα, έχει πυροδοτήσει διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι δημοφιλής στους Ούγγρους που είναι αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Οι λιανικές τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ σε πολλές χώρες, ωθώντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενισχύσουν τις επιδοτήσεις ή να μειώσουν τους φόρους για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την οικονομική πίεση.
Η Ουγγαρία περιόρισε τις τιμές των καυσίμων στα μέσα Νοεμβρίου και έθεσε ανώτατα όρια σε ορισμένα βασικά τρόφιμα τον Φεβρουάριο. Το φθηνότερο καύσιμο οδήγησε στη χώρα κύμα Σλοβάκων οι οποίοι περνούν τα σύνορα με κατέυθυνση την ουγγρική πόλη Έστεργκομ για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, αλλά το νέο μέτρο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έβαλε τέλος σε αυτόν τον τουρισμό καυσίμων.
Αυτές τις μέρες τα τοπικά πρατήρια καυσίμων στο Έστεργκομ εξυπηρετούν κυρίως Ούγγρους αυτοκινητιστές.
Παρέμβαση ΕΕ για τις διακρίσεις
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, ζήτησε από την Ουγγαρία να αναστείλει την τιμολόγηση των καυσίμων που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος οχημάτων με ξένες πινακίδες ή κινδυνεύουν να οδηγηθούν στα δικαστήρια.
«Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση και πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτούν τέτοιες καταστάσεις», απάντησε ο Όρμπαν.
Ο Όρμπαν είπε ότι χωρίς το ανώτατο όριο στις λιανικές τιμές καυσίμων στα 480 φιορίνια (1,26 δολάρια) ανά λίτρο, οι τιμές της αγοράς για τα καύσιμα θα ήταν περίπου 700 με 900 φιορίνια.
Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι τα ανώτατα όρια τιμών στα καύσιμα, σε ορισμένα βασικά τρόφιμα και στους λογαριασμούς ενέργειας θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχισθεί. Τα ανώτατα όρια, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες από τον συνολικό πληθωρισμό, πρόκειται να λήξουν τον επόμενο μήνα.
Μερικοί ξένοι αυτοκινητιστές αναστατώθηκαν από τη διαφορά τιμής που έπρεπε να πληρώσουν.
"Δεν είναι καλό για τις σχέσεις μεταξύ χωρών, για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία. Δεν είναι καλός [τρόπος] σκέψης", δήλωσε ο Γάλλος τουρίστας Mael Dos Santos.
www.worldenergynews.gr