Τι συζητήθηκε στο Reuters Global Markets Forum
Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια που προέκυψαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για την υιοθέτηση μιας σειράς τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ανέφεραν στελέχη της βιομηχανίας στο Reuters Global Markets Forum (GMF) .
"Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μόνες τους δεν αρκούν για να λύσουν αυτό το πρόβλημα", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Standard Chartered Bill Winters, προσθέτοντας ότι χρειάζονται επίσης καταβόθρες άνθρακα και άλλες τεχνολογίες για την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
«Η καλύτερη ευκαιρία αυτή τη στιγμή είναι ότι το κόστος των ορυκτών καυσίμων έχει περάσει σε υψηλά επίπεδα μετά την ρωσική εισβολή και αυτό κάνει τις ανανεώσιμες πηγές πολύ ελκυστικές οικονομικά», συμπλήρωσε.
Ο Michel Fredeau, διευθύνων σύμβουλος του Boston Consulting Group, είπε ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί ένα επίπεδο ταχύτητας και συνεργασίας που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν "και αυτό απαιτεί χρόνο".
Ναυτιλιακή βιομηχανία
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παραμένει ο τρόπος τροφοδοσίας πλοίων που διατηρούν το παγκόσμιο εμπόριο σε εξέλιξη, αλλά που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.
Ο Quah Ley Hoon, διευθύνων σύμβουλος της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Αρχής της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία εξετάζει μια σειρά τεχνολογιών για να “καθαρίσει”, πιθανώς βασιζόμενη στο «πράσινο» υδρογόνο - που προέρχεται από νερό πουχρησιμοποιεί ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια - και στη δέσμευση άνθρακα πέραν του 2050 .
Επεσήμανε ότι η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου είναι πολύ ακριβή προς το παρόν, ενώ η δέσμευση άνθρακα θα καθιστούσε δυνατή τη χρήση συμβατικών καυσίμων.
Αυτές ήταν «δύο λύσεις που είναι δυνατές μακροπρόθεσμα», είπε, μιλώντας στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου βιωσιμότητας Ecosperity της Temasek στη Σιγκαπούρη.
Πυρηνική ενέργεια
Η πυρηνική ενέργεια, με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, παρόλο που παράγει ραδιενεργά απόβλητα, θα μπορούσε επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.
«Καταλήγουμε να κάνουμε άσκοπες συζητήσεις για το ποια τεχνολογία είναι καλύτερη, αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει απλώς να τις χρησιμοποιούμε όλες και να εκτοπίζουμε τον άνθρακα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Ian Chapman, διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τόνισε ότι η ισχύς σύντηξης, μια τεχνολογία που αποτελεί πλέον επίκεντρο για έρευνα και ανάπτυξη, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στο μέλλον καθώς είναι ασφαλέστερη από τους υπάρχοντες αντιδραστήρες σχάσης. Ένας αντιδραστήρας σύντηξης δεν δημιουργεί επίσης ραδιενεργά πυρηνικά απόβλητα και έχει μεγάληδιάρκειας ζωής.
www.worldenergynews.gr