Ορισμένοι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, σε συνδυασμό με το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, θα οδηγούσαν στο αναπόφευκτο κλείσιμο των ρωσικών πετρελαιοπηγών καθώς συσσωρεύονται αποθέματα στη χώρα, αναμεταδίδει το Oilprice.
Οι ηγέτες της Δύσης στοχεύουν στο να αποδυναμώσουν την πολεμική ικανότητα του Putin, στερώντας του δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από την πώληση καυσίμων. Ελπίζουν πως οι κινήσεις τους θα αναγκάσουν τους Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου να κλείσουν τις πετρελαιοπηγές, διότι η χώρα δεν διαθέτει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα απαριθμεί νέους αγοραστές του εμπορεύματός της. Ισως η όλη προσπάθεια να αποβεί επικίνδυνη και να αποτύχει. Εάν το πετρέλαιο ακριβύνει πολύ, τα συνολικά έσοδα για τη Ρωσία δεν θα μειωθούν σημαντικά.
Οι συνέπειες
Ο Ρώσος πρόεδρος όμως έχει αντίθετη άποψη. Ενώ τα εμπάργκο και οι κυρώσεις πετρελαίου μπορεί να είναι προσωρινά, δεν ισχύει το ίδιο για το κλείδωμα των πετρελαιοπηγών. Αυτό που έγινε αντιληπτό από όλους είναι ότι λίγο μετά τον πόλεμο τιμών πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας ακριβώς πριν από την πανδημία, όταν τα ρωσικά πηγάδια παραμένουν σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο κλείσιμο.
Επιπλέον, εάν ορισμένα κοιτάσματα πετρελαίου τεθούν εκτός λειτουργίας, η ποιότητα του μείγματος ενδέχεται να αλλάξει και η αξία τους να μειωθεί σημαντικά. Ο Vladimir Putin δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, αλλά η περιορισμένη χωρητικότητα αποθήκευσης μπορεί να του αλλάξει την γνώμη.
Το επιχείρημα του Ρώσου προέδρου, ωστόσο, είναι ότι η Δύση δεν θα μπορέσει να σταματήσει εντελώς την εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου.
Τέλος, η ΕΙΑ προέβλεψε ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί από 11,3 εκατομμύρια bpd το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε 9,3 εκατομμύρια bpd το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα του εμπάργκο της ΕΕ τόσο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου όσο και σε εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων.
www.worldenergynews.gr