Τελευταία Νέα

Greenpeace: Ανοιχτή Επιστολή για την Συλλογική Αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας στις πολυκατοικίες

Greenpeace: Ανοιχτή Επιστολή για την Συλλογική Αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας στις πολυκατοικίες

Πρόταση για την ενσωμάτωση στη νομοθεσία της χώρας

 

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου REPowerEU, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), την Electra Energy Cooperative και τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) έστειλαν σήμερα ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκα, καταθέτοντας πρόταση για την ενσωμάτωση της συλλογικής αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας στις πολυκατοικίες στη νομοθεσία της χώρας.

Προς: Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα
Θέμα: Πρόταση για τη συλλογική αυτοπαραγωγή ενέργειας σε κτίρια και πολυκατοικίες

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, παρά το τεράστιο ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στις κατοικίες για αυτοπαραγωγή ενέργειας έχει παραμείνει έως σήμερα ένα μεγάλο χαμένο στοίχημα για τη χώρα, τόσο για την κάλυψη των αναγκών σε (φθηνή) ενέργεια των νοικοκυριών όσο και για την άσκηση ηλιακής κοινωνικής πολιτικής σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας εστιάζεται στις πολυκατοικίες – στις οποίες διαμένει άνω του 60% του γενικού πληθυσμού της χώρας – όπου παρά το πολύ μεγάλο έμπρακτο ενδιαφέρον από νοικοκυριά μία σειρά από εμπόδια, με σημαντικότερο το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο, καθιστούν πρακτικά αδύνατη την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει διαθέσιμος χώρος.
Θεωρητικά, οι κάτοικοι μίας πολυκατοικίας μπορούν να ιδρύσουν μία μικρή ενεργειακή κοινότητα (ΕΚΟΙΝ). Ωστόσο αφενός το γραφειοκρατικό σκέλος και η απαιτούμενη συνεννόηση μεταξύ των νοικοκυριών δυσκολεύουν το εγχείρημα αφετέρου τα σημαντικά πάγια έξοδα ενός νομικού σχήματος όπως είναι οι ΕΚΟΙΝ εκμηδενίζουν στην πράξη το όποιο οικονομικό όφελος από τον συμψηφισμό ενέργειας των λίγων μικρών καταναλώσεων μίας πολυκατοικίας.
Συνεπώς, απαιτείται ένα πιο ευέλικτο και οικονομικό σχήμα ενεργειακού συμψηφισμού για τις πολυκατοικίες, αντί για την υποχρέωση σύστασης ΕΚΟΙΝ.
Η λύση έχει δοθεί ήδη από την Οδηγία για τις ΑΠΕ (2018) η οποία κάνει λόγο για “αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που ενεργούν από κοινού” στα κτίρια, δηλαδή ένα σχήμα συλλογικής αυτοπαραγωγής. Μάλιστα, η πρόσφατη ανακοίνωση του REPowerEU δίνει προτεραιότητα σε αυτά τα σχήματα ενώ κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο ενόψει και των απαιτήσεων για Κτίρια Μηδενικών Εκπομπών (Zero Energy Buildings) που σύντομα η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει.
Κύριε Σκρέκα, από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η χώρας μας πολύ σύντομα θα πρέπει να δημιουργήσει νομικό πλαίσιο για τη συλλογική αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας στα κτίρια. Με αυτό ως δεδομένο, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε μία πρόταση για την ενσωμάτωση της συλλογικής αυτοπαραγωγής ενέργειας στη νομοθεσία της χώρας (συνημμένη).
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Την επιστολή υπογράφουν οι παρακάτω φορείς:
• Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace
• Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ)
• Electra Energy Cooperative
• Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ)



www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης