Τελευταία Νέα

Για επενδύσεις 2- 3 GW στις ΑΠΕ ενδιαφέρονται οι Σαουδάραβες - Υδρογόνο και Διασυνδέσεις στο επίκεντρο

Για επενδύσεις 2- 3 GW στις ΑΠΕ ενδιαφέρονται οι Σαουδάραβες - Υδρογόνο και Διασυνδέσεις στο επίκεντρο

 Ενδιαφέρον για joint ventures με ελληνικές επιχειρήσεις - Ανοιχτά τα σενάρια με τους μεγάλους ομίλους που θα έχουν και συνέχεια

Δύο με τρία γιγαβάτ έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), διαφόρων τεχνολογιών, φέρεται να ζήτησαν οι Σαουδάραβες που συμμετείχαν σε B2B συναντήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα στο πλαίσιο της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 29 έως τις 31 Μαΐου και του επιχειρηματικού Forum που διοργανώθηκε.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Έλληνες συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο «γκρουπάκι» εξήγησαν στους ενδιαφερόμενους ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων και μάλιστα σχετικά ώριμων, ωστόσο …κάθε αρχή και δύσκολη. Οι ξένοι επενδυτές έδειξαν να ενδιαφέρονται όχι μόνο για εξαγορές αλλά και για joint ventures με Έλληνες παίκτες.

Πράσινες επενδύσεις

Άλλωστε, είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται να επενδύσει τα …πετροδόλαρα που έβγαζε για δεκαετίας και να ανοίξει τον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση με έργα ΑΠΕ και υδρογόνου, εξισορροπώντας το αποτύπωμα των ορυκτών καυσίμων.
Μάλιστα, στοχεύει στην εξαγωγή αυτής της ενέργειας προς την Ευρώπη, και η Ελλάδα αποτελεί μια αξιόπιστη χώρα διέλευσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις αρχές Οκτωβρίου, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για το έργο διασύνδεσης των δύο χωρών, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, με το πρότζεκτ Greece Egypt Interconnector της εταιρείας ΕΛΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου να έχει ήδη τη στήριξη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, ανοίγει η δυνατότητα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη Σαουδική Αραβία να φτάνει στην Ελλάδα και εν συνεχεία στην Ευρώπη, μέσω Αιγύπτου.

Στις συναντήσεις που είχαν με στελέχη του ομίλου Κοπελούζου, οι Σαουδάραβες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, B2B συνάντηση έγινε και στα γραφεία του ομίλου «Μυτιληναίος».

Παρά το γεγονός ότι τηρείται σιγή και δεν υπάρχουν κλεισμένα deals οι επαφές θα συνεχιστούν με στόχο τις συμφωνίες  και την υλοποίηση των projects.

Συμφωνία για το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων

Παράλληλα έγινε και η μονογραφή της συμφωνίας για το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων, μια φιλόδοξη data σύνδεση Ασίας, Σαουδικής Αραβίας, Ελλάδας και Ευρώπης. Ουσιαστικά αφορά ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός broadband καλωδίου, το «East to Med data Corridor», που θα ξεκινά από τη Σιγκαπούρη και θα φθάνει έως τη Γένοβα, περνώντας από τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα.
Στο έργο, η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας θα εκπροσωπείται από τη MENA HUB και η ελληνοκυπριακή πλευρά από την TTSA, ενώ μέτοχοι θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η CYTA Κύπρου. Η αρχική συμφωνία που μονογράφηκε χθες περιγράφει τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς στην υλοποίηση του project ενώ η τελική συμφωνία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί έως τα τέλη Ιουλίου ώστε, η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου φθινοπώρου με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης προς τα τέλη του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης