Τι συζητήθηκε στο 10ο συνέδριο Athens Energy Dialogues για το υδρογόνο, το βιοαέριο, τα e-fuels και τα διυλιστηρίων του μέλλοντος
«Αυτό που έγινε στην Ουκρανία ήταν για όλους ένα reality check. Για το υδρογόνο υπήρξε και αποφασιστικότητα και επιτάχυνση, προκειμένου να αποτελέσει έναν κρίσιμο παράγοντα στην ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, Coordinator of the National Hydrogen Committee, χαρακτηρίζοντάς το εν λόγω καύσιμο ως έναν «ελβετικό σουγιά» που μπορεί να γίνει μία «αξιόπιστη και ασφαλής πηγή ενέργειας με κόστος που θα γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό». Δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας μίας παγκοσμιοποιημένης αγοράς υδρογόνου, αλλά και μίας εργαλειοθήκης για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαλουκά, «αυτό που περιμένει η παγκόσμια αγορά είναι η ανάπτυξη ολόκληρης της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου και όχι μεμονωμένα έργα». Όσον αφορά την Ελλάδα, επεσήμανε ότι υπάρχει ένας δυναμικός σχεδιασμός από τους εμπλεκόμενους φορείς και τόνισε ότι με το REPowerEU θα αδράξουμε την ευκαιρία για μία πολύ καλή αρχή και πρόσθεσε ότι «ο ιδιωτικός τομέας παρακολουθεί ήδη στενά τον τομέα του υδρογόνου».
«Αυτή τη στιγμή το κόστος παραγωγής του υδρογόνου είναι άνω των 3 δολαρίων ανά κιλό, όμως ανταγωνιστικό θα γίνει όταν θα φθάσει στο 1 δολάριο ανά κιλό», ανέφερε ο κ Δρ. Σπυριδων Οικονόμου, President Renewable Energy Sources and Savings, CRES, επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής του εν λόγω καυσίμου. «Πρόβλημα ενεργειακό δεν έχουμε. Η ενεργειακή κρίση οφείλεται στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι απαιτείται μείωση του κόστους για την προώθηση νέων τεχνολογιών.
Το βιοαέριο είναι η άμεση λύση για την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να απαιτείται αλλαγή στις υποδομές, δήλωσε ο Δρ. Αλέξανδρος Υφαντής, Chairman, Hellenic Association of Biogas Producers, προσθέτοντας ότι μπορεί να είναι απολύτως συμβατό με το υδρογόνο. Μάλιστα πρόσθεσε ότι: «Είναι βιώσιμη και πάρα πολύ ανταγωνιστική η αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο», ενώ έκανε λόγο για μία “έκρηξη” του βιομεθανίου στην ΕΕ και αυτόχρονα τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων και δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου, για την προώθηση του βιοαερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας.
Όπως ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Κουράκης, Partner, Koutalidis Law Firm: «Η κινητικότητα σε νέες τεχνολογίες ενέργειας είναι πολύ μεγάλη στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ακόμα δεν παρατηρείται η ωριμότητα που συναντάμε σε άλλες χώρες. Με τη σειρά του επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ολιστικού, στιβαρού, ασφαλούς, αποτελεσματικού, ανταγωνιστικού και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο λείπει από την Ελλάδα.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Ευρυπίδης Ιωάννου, Partner, PotamitisVekris
www.worldenergynews.gr