Το REPowerEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση, με ανάλυση της Rystad Energy να εκτιμά ότι το κόστος αυτής της στρατηγικής ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 τρις. ευρώ για επενδύσεις. Η επίτευξη του βασικού στόχου της αύξησης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 40% σε 45% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού έως το 2030.
Αναλυτικές οδηγίες για τα φωτοβολταϊκά
Θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων, για να εξασφαλιστεί σταθερός εφοδιασμός ενέργειας, καθώς ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Ενώ το σχέδιο ορίζει διαφορετικές οπτικές γωνίες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, η πιο λεπτομερής ενότητα περιγράφει τον οδικό χάρτη για τα φωτοβολταϊκά.
Η στρατηγική στοχεύει στην εγκατάσταση 320 GW μέχρι το 2025 και 600 GW ως το 2030. Ευρώπη έχει σήμερα περίπου 189 GW εγκατεστημένης ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος, που σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθούν 131 GW μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
Η μετάφραση σε νούμερα
Υποθέτοντας ένα μέσο κόστος για ηλιακά φωτοβολταϊκά 1,1 εκατομμύρια ευρώ ανά μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένης ισχύος, η εγκατάσταση 411 GW από τώρα έως το 2030 θα αντιπροσώπευε μια επένδυση 452 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η επίτευξη του 45% του εφοδιασμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 απαιτεί επιπλέον σημαντικές επενδύσεις στα αιολικά– για τα οποία το σχέδιο δεν έχει πολλές λεπτομέρειες. Οι εκτιμήσεις της Rystad Energy υποδηλώνουν ότι άλλα 450-490 GW αιολικής ισχύος θα πρέπει να εγκατασταθούν έως το 2030 για να επιτευχθεί ο στόχος του 45% του εφοδιασμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτώντας επιπλέον επενδύσεις 820 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μια τέτοια μετάβαση θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις, αλλά μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ασαφής σχετικά με τα συνολικά ποσά που διατέθηκαν για την επίτευξη των στόχων της. Πρόσφατες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι 225 δισ. ευρώ είναι ήδη διαθέσιμα σε δάνεια και ότι ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις 300 δισ. ευρώ έως το 2030.
Οι στόχοι του REPowerEU
Πολλές είναι οι ελπίδες για το σχέδιο REPowerEU. Οι εταιρείες ενέργειας και οι αγορές ενέργειας θα αναζητήσουν λεπτομέρειες για επενδύσεις και υποδομές. Ενώ οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι, θα απαιτηθεί σχεδιασμός συντονισμένος σε όλα τα επίπεδα.
Η ΕΕ έχει προσδιορίσει έξι βασικούς τομείς για την επίτευξη των στόχων REPowerEU.
Συνοπτικά, πρόκειται για την επιτάχυνση της αδειδοτικής διαδικασίας σε έργα ΑΠΕ. Την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και πετρελαίου κατά 5%, τη διαφοροποίηση των προμηθειών ορυκτών καυσίμων, την ανάπτυξη μεγάλων διαδρόμων υδρογόνου στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα.
Επίσης, την αύξηση του στόχου για τις ΑΠΕ από 40% στο 45% ως το 2030, τα 600 GW εγκατεστημένης ισχύος για φωτοβολταϊκά, την μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία και τις μεταφορές, καθώς και την μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τον βιομηχανικό τομέα κατά 35 Bcm επιπλέον έως το 2030 με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, βιοαερίου και βιομεθανίου.
Το αγκάθι της γραφειοκρατίας
Το εν λόγω σχέδιο αναγνωρίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των σημείων συμφόρησης στη διαδικασία αδειοδότησης. Επί του παρόντος, η άδεια αιολικής ενέργειας μπορεί να διαρκέσει έως και εννέα χρόνια. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Επιτροπή υπέβαλε μια νέα νομοθετική πρόταση για τις άδειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βασίζεται σε τρία πράγματα:
Α. Οι ΑΠΕ αντιμετωπίζονται ως ένα υπέρτατο δημόσιο αγαθό, πράγμα που σημαίνει ότι τα έργα αυτά α τεθούν σε προτεραιότητα, ειδικά στο τρέχον σενάριο και έως ότου επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα.
Β. Δημιουργία περιοχών «go – to». Στις περιοχές αυτές, που θα οριστούν για ανάπτυξη ΑΠΕ, δεν θα χρειάζεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση που χρειάζεται σε άλλες περιοχές.
Γ. Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να διατηρήσει τις υφιστάμενες προθεσμίες αδειοδότησης (δηλαδή δύο έτη) για τα κανονικά νέα έργα και ένα έτος για τα έργα που ανανεώνονται.
Η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της.
www.worldenergynews.gr