Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έκανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αναφορικά με το φυσικό αέριο και την αναγκαία απάντηση της Ευρώπης στη Ρωσία.
«Η Ισπανία και κυρίως η Ν. Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια απάντηση σε αυτήν την ενεργειακή εξάρτηση της ρωσικής ορυκτής ενέργειας» τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ισπανία αντιπροσωπεύει το 37% της συνολικής ικανότητας επαναεριοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όπου το υγροποιημένο φυσικό αέριο μετατρέπεται ξανά στο τελικό προϊόν του φυσικού αερίου. Είπε επίσης ότι η Ιβηρική Χερσόνησος, που καταλαμβάνεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία, φιλοξενεί περίπου το ήμισυ της αποθήκευσης LNG της ΕΕ.
«Αυτός ο πόλεμος μας έδωσε επίσης ένα πολύ σημαντικό μάθημα, το οποίο είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο, η ενεργειακή απόδοση δεν είναι μόνο ένας μεγάλος σύμμαχος για τις χώρες και τις οικονομίες για την αντιμετώπιση των προσπαθειών για την κλιματική αλλαγή, αλλά και σε αυτό το πολύ περίπλοκο και πολύ αβέβαιο γεωπολιτικό σενάριο που θα μας προσφέρει επίσης μέσα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την αυτονομία μας», πρόσθεσε.
Η τρέχουσα επικαιρότητα
Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποσταθεροποίησε τις αγορές και οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα. Μαζί με τη γειτονική Πορτογαλία, η Ισπανία έχει εισαγάγει ένα προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και του άνθρακα — μια κίνηση που την ξεχωρίζει από το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ΕΕ.
Ο Sanchez είπε ότι η αγορά ενέργειας της ΕΕ δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί στην τρέχουσα κρίση. «Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου προβληματισμού που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε.
Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε χθες (23/5) την ιδέα ότι η Ισπανία αντικαθιστά τη Ρωσία με έναν άλλο ασταθή προμηθευτή την Αλγερία, η οποία έχει απειλήσει να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Μαδρίτη λόγω της συμφωνίας της με το Μαρόκο.
www.worldenergynews.gr