Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοίγει ο δρόμος για την μείωση των ενεργειακών τιμών - Πρώτη έγκριση του ελληνικού Μηχανισμού από την Κομισιόν

Ανοίγει ο δρόμος για την μείωση των ενεργειακών τιμών - Πρώτη έγκριση του ελληνικού Μηχανισμού από την Κομισιόν
Η διαφορά με το σημερινό μοντέλο επιδοτήσεων, είναι ότι αυτές θα χρηματοδοτούνται και μέσω των υπερκερδών της χονδρεμπορικής αγοράς που θα μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης
Σχετικά Άρθρα

Αποδεκτό ως προς το σκέλος της επιβολής ανώτατης τιμής αποζημίωσης στις μονάδες που συμμετέχουν στην χονδρεμπορική αγορά, φέρεται να έχει κάνει η Κομισιόν τον νέο μηχανισμό για τη μείωση των τιμών ρεύματος που, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.  Με την αποδοχή πλαφόν στις μονάδες παραγωγής, δίνει τη δυνατότητα άντλησης των λεγομένων ουρανοκατέβατων κερδών στην πηγή και όχι μέσω της εκ των υστέρων φορολόγησής τους όπως επιχειρείται να γίνει σήμερα.

Η διαφορά δηλαδή με το σημερινό μοντέλο επιδοτήσεων, είναι ότι αυτές θα χρηματοδοτούνται και μέσω των υπερκερδών της χονδρεμπορικής αγοράς που θα μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Όμως η άντληση της διαφοράς μεταξύ της τιμής - πλαφόν και της χρηματιστηριακής τιμής εκκαθάρισης που θα μεταφέρεται στο ΤΕΜ θα συγκεντρώσει ικανά νούμερα σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, που όπως φαίνεται θα χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις στην λιανική. Εδώ αναμένεται να δούμε το πλήρες σχέδιο για να διαπιστώσουμε ποιοί πόροι ενδεχομένως επιπλέον θα χρησιμοποιηθούν, αν δηλαδή θα υπάρξει και κρατική χρηματοδότηση και τι θα σημάνει αυτό ακριβώς τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τους καταναλωτές.Θυμίζουμε ότι τα 150 ευρώ/MWh είναι ο στρατηγικός στόχος μείωσης των τιμών.

Η ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα τουλάχιστον προκύπτουν από την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ μετά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας, με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στις Βρυξέλλες, δεν έκανε λόγο για την παρέμβαση εκκαθάρισης της εσωτερικής αγοράς στη βάση μιας μεσοσταθμικής ρυθμιζόμενης τιμής, που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο. Ουσιαστικά δηλαδή δεν γνωρίζουμε αν θα κάνει αποδεκτή την εκκαθάριση της αγοράς με δύο τιμές, την Χρηματιστηριακή για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και την ρυθμιζόμενη για τους προμηθευτές.

Μπορούμε να πούμε ότι με τον Μηχανισμό επιτυγχάνονται δύο στόχοι: Ο πρώτος αφορά τον περιορισμό της χονδρικής και ο δεύτερος την εξασφάλιση πόρων για την χρηματοδότηση της λιανικής

Ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού θα σταλεί με την μορφή νομοθετικής διάταξης στις Βρυξέλλες στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να πάρει την οριστική έγκριση από την Κομισιόν και να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του.
Ο μηχανισμός, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου προβλέπει την επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής τους.
Το κόστος αυτό έχει υπολογιστεί για τις ανάγκες του αρχικού μηχανισμού, και έχει λάβει υπόψη του το κόστος καυσίμου για το φυσικό αέριο και το λιγνίτη και μια ενιαία τιμή για ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά που ορίζεται στα 80-90 ευρώ η μεγαβατώρα.

Το κόστος φυσικού αερίου θα αναπροσαρμόζεται καθημερινά βάσει της τιμής του ΤΤF και ETS και του λιγνίτη μόνο βάση του ETS. H διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.
Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σήμερα κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, με την αρχική συμφωνία για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο. Όπως έχουμε δεσμευθεί, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.
Ο νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια». Στη συνάντηση επετεύχθη συμφωνία σε ό,τι αφορά στις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Αναλυτικά:

• Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.
Ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
• Προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.
• Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
• Με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.
• Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την ενεργειακή κρίσης που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπει την επιβολή έμμεσου πλαφόν και στη λιανική αγορά, με την επιπλέον επιδότηση των λογαριασμών.
• Από τον Μάιο οι επιδοτήσεις ισχύουν για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης