Μετά το πράσινο φως για το άνοιγμα διπλού λογαριασμού
Οι δυο αυτοί παράγοντες φαίνεται ότι επιδρούν στις τιμές οδηγώντας τες σε αποκλιμάκωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, το συμβόλαιο TTF παράδοσης Ιουνίου διαπραγματευόταν στα 83,5 ευρώ/MWh (-5,008%) κατά τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ πτωτικά κατά 3,4% ήταν τα συμβόλαια Ιουλίου που έκλεισαν στα 87,22 ευρώ/MWh και κατά 3% τα συμβόλαια Αυγούστου στα 88,04 ευρώ/MWh.
Σε ότι αφορά τις πληρωμές προς τη Gazprom χθες έγινε γνωστό ότι ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε την καταβολή του ποσού που αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου και ότι η συναλλαγή έγινε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στις 19 Μαΐου, διασφαλίζοντας απολύτως ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ, κατόπιν συνεργασίας με την Gazprom, και είναι απολύτως ασφαλής.
Εν τω μεταξύ προχθές η Ιταλία και η Γερμανία, δύο χώρες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, είχαν ενημερώσει τους εισαγωγείς τους ότι μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να ανοίξουν διπλό λογαριασμό και να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Και άλλα κράτη- μέλη, έχουν εμφανιστεί απρόθυμα να κατευθύνουν τις εταιρείες σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, για ζωτικής σημασίας ποσότητες για την ενεργειακή τους κατανάλωση.
Ενδείξη επιβράδυνσης
Την ίδια ώρα με ρυθμούς ρεκόρ συνεχίζεται η αποθήκευση φυσικού αερίου από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πλέον θεωρείται ότι τα επίπεδα πλήρωσης των αποθηκών που έχει ζητήσει η Κομισιόν για τον Οκτώβριο θα έχουν επιτευχθεί πολύ νωρίτερα.
Ο ρυθμός συσσώρευσης αποθεμάτων αερίου έχει καταστεί μη βιώσιμος, αναφέρουν αναλυτές στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή ασκεί καθοδική πίεση στις τιμές των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων παράδοσης και αποτελεί προμήνυμα επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των αποθεμάτων.
Οι χώρες της ΕΕ επιδιώκοντας να έχουν γεμάτες τις αποθήκες αερίου όσο το δυνατόν νωρίτερα εν όψει του χειμώνα, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο από ενδεχόμενη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου έχουν επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου αποθεματοποίηση.
Από τα τέλη Μαρτίου, η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ και της Βρετανίας έχει αυξηθεί κατά 164 τεραβατώρες (TWh) σε σύγκριση με μια δεκαετή μέση αύξηση μόλις 107 TWh.
Μέχρι τις 18 Μαΐου, ο όγκος του φυσικού αερίου στις αποθήκες ήταν ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας (+2 TWh), έχοντας αντιστρέψει πλήρως την κατάσταση σε σχέση με το μεγάλο έλλειμμα, των - 134 TWh, που είχε παρατηρηθεί στα τέλη Ιανουαρίου
Έτσι είναι πιθανόν από εδώ και πέρα, οι Ευρωπαίοι αγοραστές να γίνουν λιγότερο επιθετικοί, αφήνοντας περισσότερες ποσότητες υγροποιημένου αερίου (LNG) για την Ασία.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές
Βέβαια, οι τιμές για παραδόσεις φορτίων LNG στη Βορειοδυτική Ευρώπη εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες στη Βορειοανατολική Ασία, προσελκύοντας περισσότερα φορτία, αλλά η διαφορά έχει αρχίσει να μειώνεται.
Η άφθονη αποθήκευση θα εξασφαλίσει την άνετη τροφοδοσία της Ευρώπης μέχρι τον επόμενο χειμώνα, ακόμη και αν οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα χαμηλές - με την προϋπόθεση ότι οι παραδόσεις από τη Ρωσία συνεχίζονται.
Ακόμη και αν αποθήκες γεμίσουν στη μέγιστη χωρητικότητα, το δυναμικό τους δεν θα είναι αρκετό για να προστατεύσει την Ευρώπη από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τη μαζική οικονομική αναταραχή, σε περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις ρωσικού αερίου τον χειμώνα, εκτιμούν οι αναλυτές.
www.worldenergynews.gr