Τελευταία Νέα
Ενέργεια

CNBC: H ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία δίνει παράταση στον άνθρακα

CNBC: H ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία δίνει παράταση στον άνθρακα
Το REPowerEU υπογραμμίζει τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας, τη διαφοροποίηση των εισαγωγών ενέργειας και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου για την ενίσχυση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΕ και τη μείωση της εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις άνθρακα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για «περισσότερο από το αρχικά αναμενόμενο».

Το REPowerEU υπογραμμίζει τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας, τη διαφοροποίηση των εισαγωγών ενέργειας και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Συνολικά, προβλέπει επιπλέον επενδύσεις 210 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2022 και 2027. Όσον αφορά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, η Επιτροπή πρότεινε ότι ο τρέχων στόχος του 40% έως το 2030 θα πρέπει να αυξηθεί σε 45%.

Μάλιστα, οι προτάσεις της Επιτροπής ήρθαν την ίδια ημέρα που οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου δήλωσαν ότι θα στοχεύουν σε συνδυασμένο στόχο τουλάχιστον 65 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030.

H δύσκολη λύση και η πρόταση Timmermans

O εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προχθές (18/5) περιέγραψε τη δύσκολη ενεργειακή εξίσωση. Παραδέχτηκε ότι η χρήση λιγότερου φυσικού αερίου σε μια μεταβατική φάση θα σήμαινε περισσότερη χρήση άνθρακα με αρνητικές συνέπειες στις εκπομπές CO2.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στην παρούσα φάση είναι να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας σε συνδυασμό με μια ταχύτερη εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι, θα προκύψει ταχύτερη μείωση των εκπομπών. Σίγουρα, η «προσκόλληση» στον άνθρακα θα είναι μια παροδική τάση, αλλά πρέπει να επιτύχουμε την ισορροπία έτσι ώστε, συνολικά, να μην αυξήσουμε τις εκπομπές μας».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιθυμία της ΕΕ να απογαλακτιστεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βρει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από άλλα μέρη του κόσμου για να καλύψουν τα κενά εφοδιασμού.Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ θα «μειωθεί με ταχύτερο ρυθμό, περιορίζοντας τον ρόλο του ως μεταβατικού καυσίμου». «Ωστόσο, η απομάκρυνση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα απαιτήσει επίσης στοχευμένες επενδύσεις για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε υποδομές φυσικού αερίου και πολύ περιορισμένες αλλαγές στην υποδομή πετρελαίου παράλληλα με μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και το υδρογόνο» πρόσθεσε.

Το αποτύπωμα του άνθρακα

Ο άνθρακας έχει ουσιαστική επίδραση στο περιβάλλον, με την Greenpeace να τον περιγράφει ως «τον πιο βρώμικο και πιο ρυπογόνο τρόπο παραγωγής ενέργειας». Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε κριτική από μια σειρά περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Αυτά τα σχέδια υποτίθεται ότι θα επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια — αλλά η τελευταία στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ό,τι δίνει με το ένα χέρι, το παίρνει με το άλλο» τόνισε η ακτιβίστρια, Eilidh Robb.

«Το λεγόμενο REPowerEU περιέχει χρήσιμα και απαραίτητα βήματα προς λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει σχεδόν 50 έργα υποδομής και επεκτάσεις ορυκτών καυσίμων» πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης