Οι νέες ενεργειακές ισορροπίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Biden, καθώς το κλίμα για την Ελλάδα καθίσταται ευνοϊκότερο και ωριμάζει μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.
Η στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο απαιτεί την υλοποίηση μιας σειράς υποδομών που η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τόσο με την δημιουργία των FSRU όσο και με το ευρύ πλάνο των διασυνδέσεων που έχει ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ.Οι επενδύσεις αυτές ξεπερνούν τα 6 δις. ευρώ και οδηγούν σε ένα καθετοποιημένο ενεργειακό σύστημα για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τη ΝΑ Μεσόγειο, που θα μπορέσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σε βάθος χρόνου.
Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στο Κογκρέσο που κατά γενική ομολογία έχει δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση και ανέδειξε τις ελληνικές θέσεις, έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε σχέση με τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής, όπου η Τουρκία εξακολουθεί να διαδραματίζει κομβικό ρόλο, καθώς η χρονική περίοδος που ακολουθεί θα έχει πολλαπλές εξελίξεις σε σχέση με τους ενεργειακούς διαδρόμους της Ουκρανίας.
Στις επαφές του κ. Μητσοτάκη αυτό το διήμερο στην Ουάσιγκτον ξεχωρίζουν οι συζητήσεις για τα ενεργειακά. Υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες πολύ έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας για ανάπτυξη περισσότερων μονάδων αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε σύμφωνα με συνεργάτες του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη. Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη συντονισμού ΕΕ και ΗΠΑ για την διαμόρφωση των τιμών του αερίου σε επίπεδα που δεν θα αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομία και ήταν εμφανής η αγωνία του αμερικανικού παράγοντα για τις αποφάσεις του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το κλίμα στην Ουάσιγκτον θυμίζει σε πολλούς εποχές ψυχρού πολέμου όσον αφορά την Ρωσία και η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι κεντρικό θέμα στην ατζέντα της αμερικανικής πολιτικής. Σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως μια χώρα που έχει αποδείξει πως είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος, με μια οικονομία που αναπτύσσεται και κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.Τα πλεονεκτήματα της ελληνικής πλευράς
Στα μέλη της Γερουσίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρουσιάστηκαν και χάρτες με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Κάρπαθος και η Κάλυμνος αναδεικνύοντας τους κινδύνους από τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας. Επίσης, δόθηκαν αναλυτικά τα στοιχεία των παραβιάσεων της τελευταίας εβδομάδας πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ενώ εντύπωση προκάλεσε στα μέλη της Επιτροπής το μέγεθος της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο την ημέρα που ανακοινώθηκε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπου όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αρμόδιες πηγές «κοκκίνισε το Αιγαίο».
www.worldenergynews.gr