Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Τι προβλέπουν οι προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την πράσινη μετάβαση

ΕΕ: Τι προβλέπουν οι προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την πράσινη μετάβαση
Στις 18 Μαΐου το σχέδιο οδηγίας για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο,

Δύο πακέτα προτάσεων που θα διαμορφώνουν την νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης παράλληλα με την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο αλλά και τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, ετοιμάζει η Κομισιόν και πρόκειται να ανακοινωθούν σε δυο φάσεις.
Κατ΄αρχήν στις 18 Μαΐου θα παρουσιαστεί σχέδιο οδηγίας για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αλλά και δραστικά μέτρα για τη μείωση του χρόνου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ στο ένα έτος και την επιτάχυνση-χρηματοδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταικών στις στέγες.

Στις 30 Μαΐου η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και όπως φαίνεται η εξαίρεση που έδωσαν πρόσφατα οι Βρυξέλλες στην Ισπανία και την Πορτογαλία ενδέχεται να λειτουργήσει ως το πρώτο βήμα τροποποιήσεων στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς όπως έχουν ζητήσει και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η συζήτηση για την αποσύνδεση της χρηματιστηριαικής τιμής TTF του φυσικού αερίου από τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς υποστηρίζεται από αρκετές χώρες και δεν αποκλείουν να υπάρξουν τελικά αλλαγές ή να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες που το επιθυμούν να επιλέξουν ένα διαφορετικό σύστημα τιμολόγησης λιανικής, τουλάχιστον για τις εσωτερικές τους αγορές.

Αγορές χονδρικής

Πάντως, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (ACER) σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή της τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου συστήματος στις αγορές χονδρικής, ενώ ανάλογες θέσεις έχουν διατυπώσει η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες, κυρίως της βορειο-δυτικής Ευρώπης.
Σε ότι αφορά τα μέτρα για τις ΑΠΕ που θα ανακοινωθούν στις 18 Μαΐου πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν προβλέπει την έκδοση αδειών μέσα σε ένα χρόνο για χερσαίους και θαλάσσιους σταθμούς, που θα εγκαθίστανται μέσα σε προεπιλεγμένες περιοχές.

Η σχετική πρόταση περιλαμβάνεται στο σχέδιο οδηγίας που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης και της μείωσης της εξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα.
To νέο σχέδιο περιλαμβάνει κανόνες που θα απαιτούν από τις χώρες-μέλη να ορίσουν τις χερσαίες και τις θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση ΑΠΕ και όπου οι εν λόγω σταθμοί θα έχουν το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η προθεσμία αδειοδότησης του ενός έτους, θα μπορούσε να παραταθεί κατά τρεις μήνες μόνον σε έκτακτες περιστάσεις. Για τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ, δηλαδή αυτά που θα αναπτυχθούν εκτός των προεπιλεγμένων ζωνών, παραμένουν σε ισχύ οι υφιστάμενοι κανονισμοί της ΕΕ με την προθεσμία αδειοδότησης των 2 ετών και δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν, η αδειοδότηση και η κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα χαρακτηρίζονται ως «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον», επιτρέποντας μια απλουστευμένη και γρήγορη διαδικασία αξιολόγησης. Οι πολίτες της ΕΕ θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις αποφάσεις για τα έργα, όμως οι ενστάσεις θα πρέπει να κρίνονται γρήγορα, με συγκεκριμένους κανόνες και όχι να καθυστερούν επ αόριστον τα έργα.

Περιοχές εγκατάστασης

Οι περιοχές που θα προεπιλεγούν για την ταχεία εγκατάσταση των ΑΠΕ δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε προστατευόμενες τοποθεσίες ή σε διαδρομές μετανάστευσης πτηνών. Αντίθετα προτεραιότητα δίδεται σε κτισμένες περιοχές όπως οι στέγες, οι βιομηχανικοί χώροι, οι εκτάσεις δίπλα στους δρόμους, τους σιδηροδρόμους η και δημόσια γη γύρω τους.
Σε περιβαλλοντική αξιολόγηση θα υπόκειται πλέον συνολικά μία περιοχή και όχι τα μεμονωμένα έργα σε αυτήν, εκτός και αν επηρεάζουν σημαντικά το περιβάλλον σε άλλη χώρα της ΕΕ. Για τα μικρότερης ισχύος έργα ΑΠΕ, κάτω των 150 kW, στις προεπιλεγμένες περιοχές, η διαδικασία και ο χρόνος αδειοδότησης συντομεύεται ακόμα περισσότερο στους έξι μήνες ή στους εννέα μήνες, εάν υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια ή τις επιπτώσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι ταχύτεροι κανόνες αδειοδότησης δεν θα ισχύουν για εγκαταστάσεις που καίνε βιομάζα για ενέργεια.
Τα μέτρα αυτά θα περιληφθούν στην οδηγία για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, την επίσπευση των έργων ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία θα δίνει μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης