Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι 3 πηγές που θα ρίξουν τις τιμές στην λιανική ρεύματος και θα εξασφαλίσουν τα αναδρομικά

Οι 3 πηγές που θα ρίξουν τις τιμές στην λιανική ρεύματος και θα εξασφαλίσουν τα αναδρομικά
Που θα κατευθυνθούν τα κονδύλια του Προϋπολογισμού

Σε περίπου 3,5 δις ευρώ υπολογίζεται το κόστος του πακέτου των μέτρων για τη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόκειται να εξειδικευτούν από το οικονομικό επιτελείου της κυβέρνησης νωρίς σήμερα το πρωί (6/5).
Τα χρήματα θα προέλθουν από τρεις πηγές και συγκεκριμένα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, αλλά και από τα υπερέσοδα των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία έχει αναλάβει να προσδιορίσει η ΡΑΕ και το τελικό της πόρισμα αναμένεται εντός των επομένων ημερών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υπερέσοδα των εταιριών στα οποία όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα επιβληθεί τέλος 90% υπολογίζονται για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά θα καλυφθεί η αναδρομική στήριξη των καταναλωτών που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ευνοϊκότερα μέτρα για Μάϊο και Ιούνιο

Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης η πολιτεία θα επιστρέψει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.
Επίσης για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλυφθεί κατά 50% η όποια αύξηση της τιμής του ρεύματος στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Από τον Ιούλιο θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και ο οποίος προβλέπει την επιβολή έμμεσου πλαφόν τόσο στην χονδρική, όσο και στη λιανική τιμή του ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας θα παρακρατούνται στην πηγή και ως εκ τούτου το ειδικό τέλος 90% δεν θα συνεχίσει να υφίσταται.

Πως θα ισορροπήσει η λιανική με βάση τις τιμές του 2021

Όπως προαναφέρθηκε υπολογίζεται ότι για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού θα απαιτηθεί χρηματοδότηση συνολικού ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ. Από το σύνολο αυτό τα 2,5 δις ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό, ενώ 1-1,2 δις ευρώ υπολογίζεται θα προέλθουν από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων CO2.
Ο νέος μηχανισμός υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Έτσι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου το πλαφόν που θα τεθεί στη λιανική τιμή του ρεύματος, δεν θα επιτρέπει την πώληση του σε τιμές αυξημένες περισσότερό από 25-30% σε σχέση με την μέση λιανική τιμή του ρεύματος το καλοκαίρι του 2021. Αυτό σημαίνει ότι εάν πριν την ενεργειακή κρίση η λιανική τιμή του ρεύματος ήταν 110 ευρώ/MWh, από τον Ιούλιο οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να πωλήσουν σε τιμές πάνω από 145-150 ευρώ/MWh.
Επίσης ο νέος μηχανισμός προβλέπει ότι εμμέσως θα τεθεί πλαφόν και στην χονδρική τιμή του ρεύματος.

Στην μεσοσταθμική θα αγοράζει ο προμηθευτής και το κράτος θα πληρώνει την διαφορά από την οριακή τιμή

Δηλαδή οι παραγωγοί θα αμείβονται με τη μεσοσταθμική τιμή του ρεύματος που θα προσδιορίζεται με βάση το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής συν το εύλογο κέρδος τους. Αυτό σημαίνει ότι θα διαμορφώνεται μια τιμή για κάθε τεχνολογία με βάση το κόστος παραγωγής. Από τις τιμές αυτές (ανά τεχνολογία ΑΠΕ, φυσικό αέριο, λιγνίτης, υδροηλεκτρικά) και αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής κάθε τεχνολογίας στο μίγμα, θα προκύπτει η μεσοσταθμική τιμή η οποία για παράδειγμα θα κινείται γύρω στα 160 ευρώ/MWh συν το εύλογο περιθώριο κέρδους δηλαδή κοντά στα 170 ευρώ/MWh. Παραλλήλος θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο οποίο η μέση τιμή θα διαμορφώνεται με βάση το Οριακό Κόστος. Ο προμηθευτής για να αγοράσει την ενέργεια δεν θα πληρώνει την τιμή αγοράς, αλλά τη μεσοσταθμική τιμή.

Ο παραγωγός θα πληρώνεται αρχικά από τον προμηθευτή με βάση το κόστος του αναλόγως της τεχνολογίας των μονάδων του. Αυτό σημαίνει ότι οι ΑΠΕ θα πάψουν να εισπράττουν την τιμή αγοράς και να επιστέφουν τη διαφορά από την ΟΤΣ στον ΔΑΠΕΕΠ, αλλά θα πληρώνονται με βάση τις συμβολαιοποιημένες τιμές. Αντιστοίχως τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ αλλά και οι λιγνίτες θα αμείβονται με βάση το κόστος παραγωγής τους και όχι στην ΟΤΣ που προσδιορίζεται από τις μονάδες φυσικού αερίου.
Με το τρόπο αυτό όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές παρακρατούνται τα υπερέσοδα των εταιριών στην πηγή. 'Ετσι η αγορά να λειτουργεί συμβατά με το διασυνοριακό εμπόριο, όπου οι συναλλαγές θα γίνονται με βάση τις τιμές που προκύπτουν στο Χρηματιστήριο ενέργειας.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κονδύλια του προϋπολογισμού θα κατευθυνθούν τελικά στην διαφορά μεταξύ τιμής που θα αγοράζουν οι προμηθευτές, που εκτιμάται στα 170-180 ευρώ/MWh με τις τιμές που θα υπάρχουν στο πλαφόν της λιανικής, 150 ευρώ/MWh.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης