Τι εισηγείται ο ΔΕΔΔΗΕ στην ΡΑΕ
Ειδικότερα, το έλλειμμα ισχύος για το Ηλεκτρικό Σύστημα της Κω – Καλύμνου κατά τη φετινή θερινή περίοδο εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 27,38MW. Γι΄ αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ πρότεινε να καλυφθεί το έλλειμμα με τη μεταφορά στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής (ΑΣΠ) Καλύμνου τριών μονάδων αποδιδόμενης ισχύος 5,5 MW έκαστη από το ηλεκτρικό σύστημα της Μυκόνου, με τη μεταφορά είτε του Α/Σ από τον ΑΣΠ Μυκόνου, είτε του Α/Σ από τον ΑΣΠ Πάρου και με μίσθωση ενός Α/Σ της τάξης των 10-12 MW στον ΑΣΠ Κω. Έτσι, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ προκύπτει δυνατότητα αποδέσμευσης τουλάχιστον επτά φορητών Η/Ζ (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) από τον ΑΣΠ Κω προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες έλλειψης δυναμικού.
Η Θήρα
Όσο για το εκτιμώμενο έλλειμμα ισχύος το καλοκαίρι στο ηλεκτρικό σύστημα Θήρας, αυτό διαμορφώνεται στα 16,5 MW και προτείνεται να καλυφθεί με μεταφορά είτε του Α/Σ ονομαστικής ισχύος 13,06 MW από τον ΑΣΠ Μυκόνου, είτε του Α/Σ ισχύος ονομαστικής 13,06 MW από τον ΑΣΠ Πάρου παράλληλα με τη μίσθωση ενός Α/Σ της τάξης των 10-12 MW. Με το τρόπο αυτό ο Διαχειριστής εκτιμά ότι θα αποδεσμευθούν τουλάχιστον τέσσερα φορητά Η/Ζ από τον ΑΣΠ Θήρας.
Εισήγηση ΔΕΔΔΗΕ για νέο Α/Σ
Ωστόσο, τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ λαμβάνοντας υπόψη την κακή λειτουργική κατάσταση των μονάδων που πρόκειται να μεταφερθούν από την Πάρο και τη Μύκονο σε Κω και Καλύμνο, αλλά και πιθανά προβλήματα στον συντονισμό και προγραμματισμό των μετεγκαταστάσεων καθώς και ότι από διαγωνιστική διαδικασία προέκυψε μοναδικός και συγκεκριμένης ισχύος διαθέσιμος Α/Σ, εισηγήθηκε στη ΡΑΕ την κάλυψη του ελλείμματος στο σύστημα Κω – Καλύμνου με μίσθωση Α/Σ 33 MW, με σχετική πρόβλεψη εξαγοράς, καθώς ο συγκεκριμένος Α/Σ είναι μία μονάδα καινούρια, αξιόπιστη και εύκολα μεταφερόμενη.
Μάλιστα, η ΔΕΗ υπέβαλε προσφάτως αίτημα για τροποποίηση άδειας παραγωγής ως προς τη θέση εγκατάστασης της μονάδας ντίζελ από τον ΑΣΠ Θήρας στον ΑΣΠ Κω, η οποία εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ. Επίσης η ΡΑΕ ενέκρινε τη χορήγηση αδειών παραγωγής στη ΔΕΗ για τη μίσθωση δύο αεριοστροβιλικών μονάδων συνολικής ισχύος 12 MW έκαστη, για τη διασφάλιση ισχύος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της Κω και της Θήρας.
Το κόστος στα ΥΚΩ
Η ασφάλεια εφοδιασμού των μη διασυνδεδεμένων νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα, ειδικά φέτος που αναμένεται ότι θα είναι χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εξεύρεση λύσεων σχετικά με την επάρκεια του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ), για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, δεδομένου ότι το κόστος του δυναμικού παραγωγής για έκτακτες ανάγκες προστίθεται στο συνολικό κόστος παραγωγής των ΜΔΝ και μετακυλίεται μέσω των επιβαρύνσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους καταναλωτές. Τα κόστη για την ενοικίαση, μεταφορά και εγκατάσταση Η/Ζ για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε Συστήματα ΜΔΝ αναγνωρίζονται ως κόστος ΥΚΩ.
www.worldenergynews.gr