Το ύψος των επιδοτήσεων
Όλα δείχνουν ότι εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί η συνέχιση των επιδοτήσεων σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο για τον Μάιο στο ύψος του Απριλίου, ενώ το ευρύτερο σχέδιο μείωσης του ενεργειακού κόστους που θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους δεν έχει κόμη οριστικοποιηθεί και όπως φαίνεται θα ανακοινωθεί στα μέσα του μήνα και θα ισχύσει από τον Ιούνιο.
Χθες πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή και του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο οποίος ενημέρωσε για τα όσα διημείφθησαν στην έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (2/5) στις Βρυξέλλες.
Με δεδομένο ότι το Συμβούλιο Υπουργών δεν έδωσε απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και δεν συζήτησε πιθανές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού που θα μπορούσαν εξομαλύνουν την κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει κατ΄ επανάληψη δεσμευθεί δημοσίως, εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια που διαθέτει για να προχωρήσει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
Ποια τα δημοσιονομικά περιθώρια της ελληνικής πλευράς
Τα περιθώρια αυτά με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν, ανέρχονται σε 4,3 δις. ευρώ για το 2022, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων μέχρι το τέλος του έτους από το αδιάθετο υπόλοιπο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 2 δισ. ευρώ που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή.
Έτσι σύμφωνα με δηλώσει του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης θα είναι γενναία για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα αφορά τουλάχιστον όλο το 2022. Ο κ. Σταικούρας περιέγραψε το πως θα καλυφθεί το κόστος του εθνικού σχεδίου για τη αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στην ενέργεια, σημειώνοντας ότι τα κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι μέρος των χρημάτων θα προέλθει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, τα οποία καταγράφει η ΡΑΕ και αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να παρουσιάσει στην κυβέρνηση.
Ο Μηχανισμός Παρέμβασης
Έτσι για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στους τελικούς καταναλωτές μελετάτε η δημιουργία ενός μηχανισμού παρέμβασης στην χονδρεμπορική αγορά με προσδιορισμό της ανώτατης τιμής που θα μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές και επιδότηση των παραγωγών για τη διαφορά έναντι της τιμής αγοράς. Οι ανακοινώσεις για το σχέδιο αυτό θα γίνουν εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συνδυασμού του με τις επιδοτήσεις.
Πάντως για τον Μάιο θα συνεχιστεί η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και η επιδότηση του diesel κίνησης.
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η στοχευμένη ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, οι οποίες βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις από το πρωτοφανές ράλι στις τιμές.
Το ύψος των επιδοτήσεων δεν αναμένεται να μεταβληθεί, αφού η τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει οριακά. Για την ακρίβεια, έως και την περασμένη Τρίτη η τιμή ήταν πάνω από τα 242 ευρώ/MWh, ενώ τον Μάρτιο έκλεισε στα 272,68 ευρώ/MWh, άρα είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις ίδιες με εκείνες του Απριλίου ενισχύσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το ύψος των επιδοτήσεων
Έτσι, για τους οικιακούς καταναλωτές με μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως 300 KWh η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι περίπου στα 72 ευρώ.
Για τους δικαιούχους του ΚΟΤ θα κινηθεί στα επίπεδα των 87 ευρώ τον μήνα.
Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές ρεύματος η μοναδιαία επιδότηση θα είναι γύρω στα 130 ευρώ/MWh. Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η μοναδιαία επιδότηση αναμένεται να κινηθεί στα 230 ευρώ/MWh.
Ενίσχυση αναμένεται να λάβουν και τα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που καταναλώνουν φυσικό αέριο. Αυτή θα είναι στα 40 ευρώ/MWh.
www.worldenergynews.gr