Ενέργεια

LNG: Η μερίδα του λέοντος των αμερικανικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Ευρώπη

LNG: Η μερίδα του λέοντος των αμερικανικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Ευρώπη

Η Ευρώπη ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας αμερικανικού LNG για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, λαμβάνοντας περίπου το 64% των εξαγωγών των ΗΠΑ

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ μειώθηκαν περίπου 8% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία παρακολούθησης σκαφών της Refinitiv τη Δευτέρα, αλλά η Ευρώπη παρέμεινε ο κορυφαίος εισαγωγέας καθώς η ήπειρος εξασφαλίζει εναλλακτικό εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στο Ουκρανία.

Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ προς όλους τους προορισμούς ανήλθαν σε περίπου 7,10 εκατομμύρια τόνους (MT) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη Refinitiv, από το υψηλό ρεκόρ των 7,67 MT τον Μάρτιο.

Η Ευρώπη ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας αμερικανικού LNG για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, λαμβάνοντας περίπου το 64% των εξαγωγών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Μόσχα απείλησε να μειώσει τον εφοδιασμό σε «μη φιλικά έθνη» και ακόμη και να σταματήσει τη ροή προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα.
«Η Ευρώπη παραμένει ο κυρίαρχος αγοραστής όγκων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Reid I'Anson, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην Kpler. «Αυτό φαίνεται να συνεχίζεται και στους μήνες που έρχονται».

Συντήρηση μονάδων

Η πτώση των εξαγωγών των ΗΠΑ προέρχεται κυρίως από την προγραμματισμένη συντήρηση στα εργοστάσια LNG των ΗΠΑ, εκτιμούν οι ειδικοί, η οποία μειώνει τη διαθέσιμη ικανότητα υγροποίησης, αν και οι εξαγωγές εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις προσδοκίες.

Τελικά, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να πραγματοποιήσουν συντήρηση ή να διακινδυνεύσουν λειτουργικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της αιχμής της χειμερινής ζήτησης.

«Όσο περισσότερο και πιο δύσκολα λειτουργούν αυτές οι εγκαταστάσεις, όπως ήταν τον τελευταίο χρόνο, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν προβλήματα», δήλωσε ο Ross Wyeno, επικεφαλής αναλυτής της Americas LNG Analytics στο S&P Global Commodity Insights.

Τον περασμένο μήνα, το εργοστάσιο της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Sempra Energy Cameron LNG στη Λουιζιάνα ξεκίνησε μια περίοδο συντήρησης τριών εβδομάδων σε ένα τρένο υγροποίησης, ενώ το Freeport LNG είχε περίοδο συντήρησης 18 ημερών, σύμφωνα με την S&P.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περισσότερο LNG σε ετήσια βάση λόγω της πρόσθετης χωρητικότητας από τον νέο τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG Calcasieu Pass της Venture Global στο Cameron Parish της Λουιζιάνα, καθώς αυξάνεται.

Η εγκατάσταση Sabine Pass της Cheniere Energy Inc στη Λουιζιάνα διαθέτει τώρα μια έκτη αμαξοστοιχία υγροποίησης που λειτουργεί. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ενέκρινε να εξάγει περισσότερο LNG η Cheniere από τους τερματικούς σταθμούς Sabine Pass και Corpus Christi του Τέξας.
Περίπου το 13% των εξαγωγών κατευθύνθηκε στην Ασία και το 2% στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία. Περίπου 21 πλοία που μεταφέρουν το 21% των όγκων δεν είχαν ανακοινώσει προορισμό.

Υποχώρηση τιμών

Οι παγκόσμιες τιμές έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς LNG αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύθηκε στα 30 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), σύμφωνα με τη Refinitiv, σε σύγκριση με 39,22 $ ανά mmBtu την ίδια εβδομάδα τον Μάρτιο.

Το αέριο spot της Ασίας αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύτηκε στα 23,50 $ ανά mmBtu, από 35,00 $ ανά mmBtu τον Μάρτιο.
Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ μειώθηκαν περίπου 8% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Refinitiv, με τις αποστολές προς την Ευρώπη να συνεχίζουν να κυριαρχούν.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης