Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναβάθμιση της ΔΕΗ από την Standard & Poor's σε BB-

Αναβάθμιση της ΔΕΗ από την Standard & Poor's σε BB-
Μικρές οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από τα ουρανοκατέβατα κέρδη - Κέρδη 1 δισ. EBITDA το 2023

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ στη βαθμίδα ΒΒ- από Β+, με σταθερή προοπτική, προχώρησε σήμερα ο Οίκος Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει ακόμη ότι η πρόσθετη κερδοφορία από την παραγωγή ενέργειας χρηματοδοτεί την επιδότηση των καταναλωτών, καθώς και ότι η πιθανή επιβολή φορολογίας από την κυβέρνηση στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» του κλάδου της ενέργειας θα έχει μικρή επίπτωση στην επιχείρηση, καθώς τα περιθώρια κέρδους στη λιανική είναι πολύ χαμηλά.

Η Standard & Poor's προχώρησε στην αναβάθμιση της ΔΕΗ

Η S&P προχώρησε στην αναβάθμιση της ΔΕΗ σε συνέχεια της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στις 22 Απριλίου, με το σκεπτικό -όπως αναφέρει- ότι, αν χρειαστεί, το Δημόσιο, που κατέχει το 34% των μετοχών, έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να στηρίξει την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης:

Η ΔΕΗ παραμένει προστατευμένη από την αύξηση των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε το 2021, εξαιτίας της καθετοποιημένης λειτουργίας της και της πολιτικής ασφάλισης (hedging) που εφαρμόζει. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού, στο επίπεδο της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Η αυξητική τάση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) αναμένεται να συνεχιστεί. Προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 1 δισ. ευρώ το 2023, από 845 εκατ. το 2020 και 871 εκατ. το 2021.
Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να επιταχυνθούν, σε 2 δισ. ευρώ το χρόνο από 435 εκατ. το 2021.
Η ρευστότητα μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Πιθανή η περαιτέρω αναβάθμιση της ΔΕΗ

Η S&P αναφέρει ότι περαιτέρω αναβάθμιση της επιχείρησης (ευμενές σενάριο) μπορεί να αποφασιστεί, αν συνεχιστεί η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της επιχείρησης και η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει, αντίθετα, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους καταναλωτές, την καθυστέρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και το ενδεχόμενο πώλησης του 34,1% των μετοχών του Δημοσίου.

Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων από τη ΔΕΗ


H ΔΕΗ, σύμφωνα με την ανάλυση της S&P έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Έτσι, η πιστοληπτική της ικανότητα αναβαθμίστηκε σε «ΒΒ-» από «Β+», ακολουθώντας την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «ΒΒ+» από «ΒΒ». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου S&P, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να υλοποιεί το σχέδιο μετασχηματισμού της, με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και σημαντικές επενδύσεις.

Στην έκθεσή της S&P επισημαίνεται ότι, η πρόσθετη κερδοφορία από την παραγωγή ενέργειας χρηματοδοτεί την επιδότηση των καταναλωτών ενώ εκτιμάται ότι η πιθανή επιβολή φορολογίας από την κυβέρνηση στα "ουρανοκατέβατα κέρδη" του κλάδου της ενέργειας θα έχει μικρή επίπτωση στη ΔΕΗ, καθώς τα περιθώρια κέρδους στη λιανική είναι πολύ χαμηλά.

Στην αξιολόγηση του ο χρηματοοικονομικός οίκος επισημαίνει ότι, «μετά την άντληση εσόδων, τον Φεβρουάριο του 2022, ύψους 1,3 δις ευρώ από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ κατά 49%, καθώς και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 1,35 δισ. ευρώ και την έκδοση ομολόγων 1,275 δισ. ευρώ, θεωρούμε σταθερή τη ρευστότητα της ΔΕΗ». Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνή οίκου, το 2022, η επιχείρηση θα παραμείνει σχετικά θωρακισμένη από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε το 2021, εξαιτίας της καθετοποιημένη λειτουργίας της και της πολιτικής ασφάλισης (hedging) που εφαρμόζει. Ωστόσο εκτιμά ότι ενδέχεται να προκύψουν δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού, στο επίπεδο της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις της ελληνικής εταιρείας η S&P υπογραμμίζει ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 871 εκατ. ευρώ το 2021 και αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA θα διαμορφωθούν σε περίπου 1 δισεκ ευρώ το 2023. Όσο για την πορεία του καθαρού χρέους, αναμένεται ότι θα ανέλθει στα περίπου 3,3 δισ. ευρώ το 2023.

Όσο για τις επενδύσεις θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, από 435 εκατ. ευρώ το 2021. Το επενδυτικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στις ΑΠΕ, στην ψηφιοποίηση του δικτύου της και στην επέκταση των δραστηριοτήτων της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος θεωρεί επαρκή τη ρευστότητα της ΔΕΗ, κυρίως λόγω των εσόδων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ που εμπλούτισαν τα ταμεία της το πρώτο τρίμηνο του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης