Ενέργεια

Γρίφος για την Ευρώπη οι πληρωμές σε ρούβλια - Σαφείς οδηγίες ζητούν τα κράτη για το αν παραβιάζονται οι κυρώσεις

Γρίφος για την Ευρώπη οι πληρωμές σε ρούβλια - Σαφείς οδηγίες ζητούν τα κράτη για το αν παραβιάζονται οι κυρώσεις
Aύξηση 20% στα έσοδα της Ρωσίας από την πώληση φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Πέμπτη τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου ότι θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις κυρώσεις εάν μετατρέψουν τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters, προσπαθούσαν να διευκρινίσουν τη στάση της ΕΕ σχετικά με το πρόγραμμα πληρωμών της Μόσχας, το οποίο έχει προκαλέσει σύγχυση στο μπλοκ .
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το Mondel τα έσοδα των Ρώσων από την πώληση φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 20% από την εισβολή στην Ουκρανία και ανέρχονται σε 63 δισ. δολ.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom διέκοψε τις προμήθειες προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη, αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, σηματοδοτώντας την πιο σκληρή απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση.Η Βουλγαρία και η Πολωνία είχαν ήδη δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσουν τα συμβόλαια με την Gazprom μετά τη λήξη τους στο τέλος του τρέχοντος έτους και ότι μπορούν να εξασφαλίσουν προμήθειες από άλλες πηγές.

Η κλιμάκωση ακολουθεί διάταγμα που εξέδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα, το οποίο απαιτεί από τις χώρες που η Μόσχα θεωρεί «μη φιλικές» να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος πληρωμών.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό, οι αγοραστές υποχρεούνται να καταθέσουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στη Gazprombank, η οποία στη συνέχεια πρέπει να τα μετατρέψει σε ρούβλια, να τοποθετήσει τα έσοδα σε άλλο λογαριασμό που ανήκει στον ξένο αγοραστή και να μεταφέρει την πληρωμή σε ρωσικό νόμισμα στη Gazprom.

Συνάντηση υπουργών Ενέργειας

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση, η οποία έχει διχάσει τα κράτη μέλη σχετικά με το εάν οι κυρώσεις παραβιάζονταν εάν χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Reuters mιλώντας σε ενημέρωση την Πέμπτη, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι εάν οι αγοραστές της ΕΕ δηλώσουν ότι οι πληρωμές τους για το φυσικό αέριο έχουν ολοκληρωθεί μόλις η πληρωμή γίνει σε ευρώ και προτού μετατραπεί σε ρούβλια, οι κυρώσεις θα έχουν τηρηθεί.
Η δυσκολία για τους ευρωπαίους αγοραστές είναι ότι το διάταγμα απαιτεί από τους αγοραστές να ανοίξουν επίσης λογαριασμό σε ρούβλι στη Gazprombank στον οποίο θα κατατίθενται οι πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια μετά τη μετατροπή στο ρωσικό νόμισμα.

Το διάταγμα της Ρωσίας θεωρεί ότι η πληρωμή θα ολοκληρωθεί μόνο αφού ολοκληρωθεί η μετατροπή σε ρούβλια - μια συναλλαγή στην οποία θα εμπλέκεται η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ. «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό και ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου λογαριασμού, το ποσό σε ευρώ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών αρχών και της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η πληρωμή έχει ολοκληρωθεί. όταν μετατρέπεται σε ρούβλια», τόνισε ο ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. «Πρόκειται για απολύτως σαφή παράκαμψη των κυρώσεων».

Το άνοιγμα ενός λογαριασμού σε ρούβλια στη Gazprombank από μόνο του μπορεί να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Οι διευκρινίσεις της Πέμπτης ακολούθησαν αίτημα την Τετάρτη από πρεσβευτές χωρών της ΕΕ για σαφέστερες οδηγίες για το θέμα.

Απαιτείται σαφήνεια

Η Πολωνία και η Βουλγαρία δήλωσαν στη συνάντηση ότι η καθοδήγηση της Επιτροπής ήταν συγκεχυμένη, ενώ χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Ισπανία δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερη σαφήνεια, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.
Τόσο η Βουλγαρία όσο και η Πολωνία αντιτάχθηκαν στον νέο μηχανισμό πληρωμών και έμειναν στις αρχικές τους συμβάσεις για την πληρωμή του φυσικού αερίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας είπε ότι τα δολάρια ΗΠΑ που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή της Gazprom για τις προμήθειες του Απριλίου επιστράφηκαν.Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι χώρες διαφώνησαν σχετικά με το εάν η αποστολή ευρώ στην Gazprombank που στη συνέχεια θα μετατραπούν σε ρούβλια από μια ρωσική τράπεζα θα ισοδυναμούσε με παραβίαση των κυρώσεων.Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι πληρωμές για παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το διάταγμα του Πούτιν τον περασμένο μήνα αναμένονταν τον Μάιο και μια πηγή ανέφερε την 20η Μαΐου ως ημερομηνία «επικύρωσης» για τις πληρωμές.

Ορισμένοι traders φυσικού αερίου της ΕΕ φέρεται να έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια, αλλά αξιωματούχοι της Επιτροπής είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για αγοραστές φυσικού αερίου που το έκαναν αυτό.
Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ μέσω της Gazprombank, η οποία θα μετατρέψει την πληρωμή σε ρούβλια για να καλύψει τη νέα απαίτηση.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να πληρώσει την Gazprom τον επόμενο μήνα με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας.
Η Φινλανδία είπε ότι απαιτούνται κατευθυντήριες γραμμές σε επίπεδο ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες δεν θα καταλήξουν σε διαφορετικές ερμηνείες του μηχανισμού πληρωμών.
Η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφελείας Fortum , στην οποία το κρατικό μερίδιο ανέρχεται σε 50,76%, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η γερμανική θυγατρική Uniper θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ για φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom μέσω του νέου μηχανισμού πληρωμών .
Ωστόσο, ο Φινλανδός υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις είπε ότι η Uniper θα πρέπει να τηρεί τις ενεργειακές πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης.

Προειδοποίηση για ύφεση

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο του ρωσικού αγωγού, έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να περάσει σε ύφεση εάν αποκοπεί από όλη τη ρωσική ενέργεια.Τρεις πηγές ανέφεραν την Πέμπτη ότι ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με το καθεστώς πληρωμών που έχει εισαγάγει η Ρωσία. Η Ευρώπη είναι απίθανο να δει το ρωσικό αέριο να περιορίζεται πλήρως, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Η διακοπή από τη Ρωσία είναι επομένως πρωτίστως μια απειλή και μια κλιμάκωση για τους εναπομείναντες κύριους αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Norbert Rücker, επικεφαλής οικονομικών και έρευνας, στην ελβετική Julius Baer.Ακόμα κι αν η Ρωσία σταματήσει όλες τις ροές προς την Ευρώπη, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι για τη Ρωσία, επεσήμανε.

«Η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει κανένα επικείμενο πρόβλημα προσφοράς λόγω της εποχικά χαμηλής ζήτησης, αλλά η Ρωσία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις υποδομής δεδομένης της διογκούμενης υπερπροσφοράς στο εσωτερικό», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης