Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα από το Ελληνικό Κράτος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας. Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΙΠΥΚΑ αναφέρει ότι "πιστό στο στόχο του, είχε ήδη προχωρήσει στις 21/10/2021 σε webinar μαζί με στελέχη της Συνομοσπονδίας Ενώσεων για την Πυροπροστασία της Ευρώπης με αντικείμενο και θέμα «Δασικές πυρκαγιές και ανθεκτικότητα κατασκευών».
Ο Κανονισμός αυτός εισάγει την έννοια της επικινδυνότητας κτιρίων για πυρκαγιά, με βάση έξη βασικά κριτήρια (τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τις κλιματολογικές συνθήκες, την κλίση, τη βλάστηση, τις υποδομές και τη συχνότητα πυρκαγιών). Ανάλογα με την επικινδυνότητα, ορίζονται μέτρα πυροπροστασίας (προληπτικά μέτρα, παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας) και για νέες, αλλά και για υπάρχουσες κατασκευές (αλλά και για οικισμούς). Δημιουργείται διαδικασία υποβολής στοιχείων συμμόρφωσης, ελέγχου και κυρώσεων που θα επιτρέψει την εφαρμογή του κανονισμού από όλους.
Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κανονισμού είναι στη σωστή κατεύθυνση ώστε να αυξηθεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η ανθεκτικότητα των κατασκευών κοντά σε δασικές εκτάσεις. Το ΕΛΙΠΥΚΑ ήδη μελετά τον κανονισμό, ώστε να ανταποκριθεί στη διαβούλευση και να θέσει υπόψη του ΥΠΕΝ τις προτάσεις του. Μπορείτε να στείλετε στο manager@elipyka.org όποιες παρατηρήσεις σας μέχρι την Δευτέρα 2 Μαΐου.
Επιπλέον, στο επερχόμενο 2o Συνέδριο του ΕΛΙΠΥΚΑ στη Θεσσαλονίκη (20-21 Μαΐου 2022) θα έχουμε παρουσίαση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα το συγκεκριμένο Κανονισμό. Για παρακολούθηση του συνεδρίου είτε με φυσική παρουσία, είτε ψηφιακά, μπορείτε να εγγραφείτε στη διεύθυνση https://elipyka.org/conf-2022/"
www.worldenergynews.gr