Τελευταία Νέα

Οι υποσχόμενες συμφωνίες της Masdar για έργα πράσινου υδρογόνου στην Αίγυπτο

Οι υποσχόμενες συμφωνίες της Masdar για έργα πράσινου υδρογόνου στην Αίγυπτο
Τα έργα στην Αίγυπτο στοχεύουν σε χωρητικότητα ηλεκτρολύτη 4 GW ως το 2030, με παραγωγή έως και 480.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως

Η Masdar των ΗΑΕ και η Hassan Allam Utilities της Αιγύπτου υπέγραψαν συμφωνίες με αιγυπτιακούς οργανισμούς για την ανάπτυξη μεγάλων έργων πράσινου υδρογόνου.

Τα έργα στην Αίγυπτο στοχεύουν σε χωρητικότητα ηλεκτρολύτη 4 GW ως το 2030, με παραγωγή έως και 480.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το υδρογόνο έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να αναπτυχθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές.

Ενώ υπάρχει ενθουσιασμός σε ορισμένες πλευρές σχετικά με το δυναμικό του υδρογόνου, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής του βασίζεται επί του παρόντος σε ορυκτά καύσιμα.

Οι προσδοκίες

Σύμφωνα με την Masdar, «η Αίγυπτος διαθέτει άφθονους λιακούς και αιολικούς πόρους που επιτρέπουν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με άκρως ανταγωνιστικό κόστος – έναν βασικό παράγοντα για την παραγωγή πράσινης υδρογόνου. Η ζήτηση για πράσινο υδρογόνο αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο, παρέχοντας ισχυρές ευκαιρίες για εξαγωγές».

Παράλληλα, η Masdar και η Hassan Allam Utilities βλέπουν την Αίγυπτο ως κόμβο για την παραγωγή πράσινης υδρογόνου, με στόχο την αγορά ανεφοδιασμού καυσίμων, τις εξαγωγές στην Ευρώπη και την ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας.

Το όραμα

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Snam περιέγραψε ένα όραμα για το μέλλον του υδρογόνου, λέγοντας ότι η «ομορφιά» του ήταν ότι μπορούσε να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί εύκολα.

Μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC, ο Marco Alverà μίλησε για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα τρέχοντα συστήματα για τη διευκόλυνση της παράδοσης υδρογόνου που παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών, καθώς και βιοκαυσίμων. «Αύριο, θα έχουμε υδρογόνο που θα παράγεται στη Βόρεια Αφρική, στη Βόρεια Θάλασσα, με ηλιακούς και αιολικούς πόρους», είπε ο Alverà. «Και αυτό το υδρογόνο μπορεί να ταξιδέψει μέσω του υπάρχοντος αγωγού».

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει εκπονήσει σχέδια για εγκατάσταση 40 GW δυναμικότητας ηλεκτρολύτη υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ έως το έτος 2030, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με το υδρογόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης