Εντείνεται η διαμάχη για το πράσινο αέριο
Η Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα να συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση της βιώσιμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα σύστημα για την επισήμανση πιστοποιημένων φιλικών προς το κλίμα επενδύσεων.
Η πρόταση προκάλεσε διαφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών, τα οποία θα μπορούσαν ακόμη να την απορρίψουν. Αντιμετώπισε επίσης κριτική από ορισμένους επενδυτές και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την Επιτροπή, η οποία είπε ότι το σχέδιο απέτυχε να παρέχει το επιδιωκόμενο «χρυσό πρότυπο» για βιώσιμες επενδύσεις χαρακτηρίζοντας τις ρυπογόνες επενδύσεις ως πράσινες.
Η πρόταση θα χαρακτηρίζει ως βιώσιμες μονάδες αερίου που δεσμεύονται να λειτουργούν με χαμηλές εκπομπές άνθρακα έως το 2035 και έχουν ετήσιες εκπομπές κάτω από 550 kg CO2e ανά kW για 20 χρόνια - που σημαίνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών τους θα μπορούσαν να είναι ακόμα σχετικά υψηλά.
Οι ειδικοί πρόκειται να συστήσουν στην ΕΕ να περιορίσει την πράσινη ετικέτα σε πλήρως βιώσιμες επενδύσεις και να προτείνουν ότι το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε μια ημι-βιώσιμη κατηγορία «κεχριμπαριού».
Κόκκινο - πορτοκαλί - πράσινο
Ένα προσχέδιο συστάσεων, το οποίο επικαλείται το Reuters, θα προτείνει σύστημα "φωτεινών σηματοδοτών": κόκκινο για επενδύσεις που βλάπτουν σημαντικά το περιβάλλον, πορτοκαλί για εκείνες με μικρότερο αντίκτυπο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μετάβαση και πράσινο για εκείνους που συμβάλλουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η σύσταση φαίνεται ότι θα προκαλέσει περισσότερη διαμάχη για τους κανόνες. Η επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ Mairead McGuinness δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υποστηρίζει μια ετικέτα "κεχριμπαριού", αλλά ορισμένοι νομοθέτες της ΕΕ το υποστηρίζουν.
Οι προτεινόμενοι κανόνες για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά θα μπορούσαν να αποκλειστούν εάν η πλειοψηφία των 705 βουλευτών του κοινοβουλίου ή 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ τους απορρίψει.
Το αέριο εκπέμπει λιγότερο CO2 από ό,τι ο άνθρακας όταν καίγεται, και ορισμένες χώρες είχαν πιέσει σκληρά για κανόνες για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε φυσικό αέριο για να τις βοηθήσουν να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει εντείνει αυτή τη συζήτηση, ωστόσο, με την ΕΕ να δεσμεύεται τώρα να σταματήσει το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα.