Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου: Τι εξετάζει η Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

Πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου: Τι εξετάζει η Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές εταιρείες
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν απαγορεύουν στις εταιρείες να ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank

Το σενάριο να πληρώνουν για το φυσικό αέριο προερχόμενο από τη Ρωσία σε ρούβλια όπως απαιτεί η Μόσχα, χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, είναι πιθανό για τις εταιρείες με έδρα σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το Reuters.

Μια τέτοια εκδοχή θα έχει επιτυχία αν η πληρωμή γίνει με ευρώ ή δολάρια τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι εταιρείες θα πρέπει να απαιτούν πρόσθετους όρους για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν, όπως μια δήλωση ότι θεωρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις ολοκληρωμένες μόλις καταθέτουν τις πληρωμές με άλλα νομίσματα και όχι με ρούβλια.

Η προειδοποίηση της Μόσχας

Επιπλέον, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να μειωθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου εκτός εάν πληρώσει σε ρούβλια. Τον Μάρτιο εξέδωσε διάταγμα που πρότεινε στους αγοραστές να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για να πραγματοποιούν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, οι οποίες στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Το περιεχόμενο του συμβουλευτικού εγγράφου

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα σε συμβουλευτικό έγγραφο που εστάλη στα κράτη-μέλη, η Επιτροπή τονίζει ότι η πρόταση της Μόσχας δεν εμποδίζει απαραίτητα τη διαδικασία πληρωμής η οποία θα συμμορφώνεται με τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

«Οι εταιρείες της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν από τους Ρώσους ομολόγους τους να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από την έκδοση του διατάγματος, δηλαδή καταθέτοντας το οφειλόμενο ποσό σε ευρώ ή δολάρια», σημειώνεται στο έγγραφο. Ωστόσο, η διαδικασία για την εξασφάλιση εξαιρέσεων από τις απαιτήσεις του διατάγματος δεν είναι ακόμη σαφής, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

Τέλος, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν απαγορεύουν στις εταιρείες να ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank ή να συνεργάζονται με την τράπεζα προκειμένου να αναζητήσουν μια λύση, αναφέρεται στο έγγραφο.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης