Βασικά συμβόλαια συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισεκατομμυρίων δολ. έχουν ανατεθεί για ένα μεγάλο έργο διασύνδεσης που θα συνδέσει τη Γερμανία με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το CNBC. Το συγκεκριμένο πλάνο εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνουν οι χώρες για να ενισχύσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία.
Το έργο NeuConnect επικεντρώνεται γύρω από υποθαλάσσια καλώδια που θα επιτρέψουν τη διέλευση ηλεκτρικής ενέργειας 1,4 GW και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας - των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης. Η διασύνδεση έχει μήκος 725 χιλιόμετρα, ή λίγο περισσότερο από 450 μίλια.
Eιδικοί του χώρου έχουν χαρακτηρίσει το εν λόγω εγχείρημα ως «αόρατο ενεργειακό αυτοκινητόδρομο» και το περιέγραψαν ως «την πρώτη άμεση σύνδεση μεταξύ των αγορών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας». Οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί αφορούν έργα καλωδίωσης και σταθμούς μετατροπέων. Η NeuConnect είπε ότι στη Siemens Energy έχει ανατεθεί η σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την κατασκευή τοποθεσιών στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το έργο NeuConnect είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η διασύνδεση θα επιτρέψει στη Βρετανία «να αξιοποιήσει την τεράστια ενεργειακή υποδομή στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της».
Τα οφέλη της διασύνδεσης
Το έργο NeuConnect είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η διασύνδεση θα επιτρέψει στη Βρετανία «να αξιοποιήσει την τεράστια ενεργειακή υποδομή στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της».Για τη Γερμανία, «ο νέος σύνδεσμος με τη Βρετανία θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των υφιστάμενων σημείων συμφόρησης όπου οι ανεμογεννήτριες συχνά απενεργοποιούνται λόγω της δημιουργίας υπερβολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».
Η πορεία του έργου και η νέα τάση
Το έργο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η εξέλιξή του έρχεται σε μια στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει τον βαθμό εξάρτησης ορισμένων οικονομιών από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιφέρει μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν για παρανομαστή τη συνεργασία και τους κοινούς στόχους. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα, εξέδωσαν πρόσφατα μια δήλωση για την ενεργειακή ασφάλεια στην οποία ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας κοινής ειδικής ομάδας για το θέμα.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden, σύμφωνα με τον οποίο «ΗΠΑ και ΕΕ θα συνεργαστούν για τη λήψη μέτρων της μείωσης της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και μεγιστοποίησης της διαθεσιμότητας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
www.worldenergynews.gr