Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση έφερε στο προσκήνιο την αναπροσαρμογή των πλάνων της Ευρώπης σχετικά με τον εφοδιασμό και τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το Oilprice, οι παραγωγοί φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την προθυμία τους για τη παροχή βοήθειας.
Παράλληλα, υπήρξαν βάσιμοι ισχυρισμοί ότι η ΕΕ μπορεί να τα βγάλει πέρα το καλοκαίρι ακόμα κι αν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία διακοπούν επειδή υπάρχει σημαντικός απόθεμα στους χώρους αποθήκευσης. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν έχουν επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, με τη Γερμανία να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.
Oι εναλλακτικοί προμηθευτές
Επίσης, εξετάστηκαν διάφορα πλάνα για τη μείωση της συντριπτικής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο με την επείγουσα εύρεση εναλλακτικών προμηθευτών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Βόρεια Αφρική και η Κεντρική Ασία για φυσικό αέριο και το Κατάρ και ΗΠΑ για LNG.
Ο Joe Biden υποσχέθηκε επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος με τη μορφή LNG, ενώ η ΕΕ δεσμεύτηκε να δημιουργήσει τη ζήτηση για 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως αμερικανικού LNG «μέχρι το 2030 τουλάχιστον».
Το «πρόβλημα»
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τις αμοιβαίες δεσμεύσεις, η Ευρώπη είχε ήδη γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG των ΗΠΑ στις αρχές του τρέχοντος έτους, λαμβάνοντας ένα ρεκόρ 12,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Εδώ υπάρχει όμως ένα σοβαρό θέμα προς εξέταση. Η ζήτηση, ειδικά από την Ευρώπη, πρόκειται να αυξηθεί απότομα φέτος: Η Wood Mac αναμένει ότι το ευρωπαϊκό LNG θα προσθέσει 25 μετρικούς τόνους μέχρι το τέλος του 2022. Η παγκόσμια προσφορά, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να προσθέτει 17 εκατομμύρια τόνους.
Τα σημάδια αυτής της ανισορροπίας είναι ήδη ορατά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, και ενώ ορισμένοι αναλυτές κατηγόρησαν το ράλι των τιμών του άνθρακα, οι εξαγωγές ρεκόρ LNG σίγουρα συνέβαλαν στην τάση αυτή.
Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι «ευαίσθητες σε κάθε είδους βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την προμήθεια που δημιουργούνται από γεγονότα όπως η απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα στη Ρωσία, και ο ασυνήθιστα κρύος καιρός», δήλωσε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου της Tortoise, Rob Thummel, στο MarketWatch την περασμένη εβδομάδα.
Τα δεδομένα
Σύμφωνα με το Reuters, τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ έκλεισαν τον χειμώνα 2021-2022 σε χαμηλό τριετίας στα 1,382 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το καλοκαίρι είναι συνήθως μια εποχή χαμηλότερης ζήτησης, επομένως οι τιμές μπορεί να σταθεροποιηθούν σε πιο απτά επίπεδα, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ στην Ευρώπη παραμένουν υψηλές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη έχει ελευθερώσει χώρο για το εισερχόμενο φυσικό αέριο. Στη συνέχεια, όμως, οι εξαγωγές είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές καθώς το βόρειο ημισφαίριο οδεύει προς τον χειμώνα του 2022-2023.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν. η ΕΕ και οι ΗΠΑ το έχουν καταστήσει σαφές, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία τους επόμενους έξι περίπου μήνες. Αν μη τι άλλο, μέχρι τότε, θα υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις, πιθανώς αυτές που στοχεύουν άμεσα τη βιομηχανία υδρογονανθράκων της χώρας εκτός από τον άνθρακα. Και αυτό υποδηλώνει ότι η κατάσταση προσφοράς και ζήτησης για το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ μπορεί να γίνει πιο αυστηρή.
Τα ζητήματα προς εξέταση
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι παραγωγοί σχιστολιθικού φυσικού αερίου και LNG των ΗΠΑ συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ που ήταν πρόθυμες να ενισχύσουν τις αγορές τους υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ. Αυτή η προθυμία θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις σχετικά με τη νέα ικανότητα εξαγωγής LNG. Αλλά εκτός από την προθυμία, οι παραγωγοί φυσικού αερίου θα χρειαστούν σημαντικές μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις προκειμένου αυτά τα έργα να έχουν οικονομικό νόημα.
Οι περισσότεροι από τους πρόθυμους εισαγωγείς LNG είναι αρκετά μικροί καταναλωτές φυσικού αερίου, όπως η Λετονία και η Βουλγαρία. Άλλοι που συμμετείχαν στις συναντήσεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, είναι άξιοι μελλοντικοί πελάτες, παρά τα σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την αξία τους μακροπρόθεσμα.
Κατά πάσα πιθανότητα, επομένως, θα δούμε περισσότερη εξαγωγική ικανότητα LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι τιμές για το εμπόρευμα μπορεί να παραμείνουν υψηλότερες από ό,τι άνετες στο εσωτερικό, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό έχει υψηλή παραγωγή που προσπαθεί να την καλύψει. Με άλλα λόγια, μπορεί κάλλιστα να δούμε μια επανάληψη του σεναρίου που ήδη βλέπουμε για το αργό πετρέλαιο.
www.woldenergynews.gr