Ενέργεια

Η αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ σε 4 υπολογαριασμούς

Η αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ σε 4 υπολογαριασμούς

 Προαπαιτούμενο η αναμόρφωση για την εκταμίευση 202 εκατ. απο το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην αναδιοργάνωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ο οποίος πλέον θα ονομάζεται Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης, προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση σειράς κοινοτικών Οδηγιών.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση εντάσσονται στον ΕΛΑΠΕ τα έργα αποθήκευσης, ενώ προβλέπεται και η διαδικασία μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ για τους βιομηχανικούς καταναλωτές με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναμόρφωση του ΕΛΑΠΕ αποτελεί προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του με ποσό ύψους 202 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα η αναμόρφωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2022 ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την άντληση των κονδυλίων του RRF.

Οι δυο υπολογαριασμοί

Αυτός είναι και ο λόγος που στη νομοθετική ρύθμιση η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προβλέπεται ότι οι δυο νέοι υπολογαριασμοί που θα ενταχθούν στον ΕΛΑΠΕ θα πρέπει να είναι λειτουργικοί έως το τέλος Ιουνίου. Οι δύο νέοι υπολογαριασμοί αφορούν, ο ένας τα νέα έργα ΑΠΕ που τέθηκαν σε λειτουργία από 01.01.2021, και ο δεύτερος τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.
Σημειώνεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ παραμένει διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου και ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού Μη-Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Ποιοι είναι οι νέοι 4 υπολογαριασμοί

Οι Διαχειριστές καταβάλλουν τα ποσά αποζημίωσης στους αντισυμβαλλόμενούς τους τα οποία ανακτούν πλήρως από τον Ειδικό Λογαριασμό που διαχειρίζονται.
Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση ο ΕΛΑΠΕ από την 1.6.2022 διαχωρίζεται λογιστικά σε τέσσερις υπολογαριασμούς και συγκεκριμένα:

• Στον υπολογαριασμό Αγοράς Ηλεκτρική Ενέργειας,
• Στον υπολογαριασμό Ενισχύσεων υφιστάμενων έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν τεθεί λειτουργία πριν 1.1.2021,
• Στον Υπολογαριασμό νέων έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από τον οποίο αποζημιώνονται τα νέα έργα που τίθενται λειτουργία από 1.1.2021, και
• Στον υπολογαριασμό Συστημάτων Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, από τον οποίο αποζημιώνονται οι κάτοχοι των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που εντάσσονται καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης.

Όπως είναι γνωστό μεταξύ των εσόδων του ΕΛΑΠΕ είναι το Ειδικό Τέλος Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).
Σύμφωνα με την τροπολογία οι μοναδιαίες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελατών, προσδιορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ η οποία λαμβάνεται κάθε Δεκέμβριο, ενώ αναθεωρούνται κάθε Ιούνιο και οι αναθεωρήσεις γίνονται προκειμένου να μην υπάρξει έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ αφού έχει αφαιρεθεί το μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ

Κεντρικός ο ρόλος του ΔΑΠΕΕΠ

Πέραν των προαναφερόμενων η τροπολογία προβλέπει ότι με απόφαση του ΥΠΕΝ καθορίζονται οι μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία πελατών από 1.1.2019, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)»
Ο ΔΑΠΕΕΠ ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για διαδικασία υπαγωγής των δικαιούχων μειωμένες χρεώσεις μέσω υλοποίησης και διαχείρισης του κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος για υποδοχή αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο προσδιορισμός και η ενεργοποίηση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της βιομηχανίας η οποία αναμένει επί μακρό τη συγκεκριμένη ρύθμιση και κυρίως την υπουργική απόφαση ενεργοποίησης της.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης