Ενέργεια

Νέες συμφωνίες με Κονγκό και Αγκόλα για την προμήθεια φυσικού αερίου υπογράφει ο Ντράγκι

Νέες συμφωνίες με Κονγκό και Αγκόλα για την προμήθεια φυσικού αερίου υπογράφει ο Ντράγκι

 Τη Δευτέρα, ο Ντράγκι σύναψε συμφωνία για να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αλγερία κατά 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023-2024

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα επισκεφθεί τη Δημοκρατία του Κονγκό και την Αγκόλα αυτόν τον μήνα και αναμένεται να υπογράψει νέες συμφωνίες προμήθειας ενέργειας για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας του από το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ο Ντράγκι, ο οποίος θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που αναμένεται να περιλαμβάνει τον Υπουργό Μετάβασης Οικολογίας Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, θα επισκεφθεί τις δύο χώρες στις 20 ή 21 Απριλίου, ανέφεραν οι πηγές.
Ο στόχος είναι να απελευθερωθούν περίπου 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) νέου φυσικού αερίου τα επόμενα ή δύο χρόνια.
Η Ιταλία αντλεί περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και προσπαθεί να διαφοροποιήσει το μείγμα ενεργειακού εφοδιασμού της καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Τη Δευτέρα, ο Ντράγκι σύναψε συμφωνία για να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αλγερία κατά 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023-2024 για να βοηθήσει στην αντικατάσταση μέρους από τα 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που λαμβάνει η Ιταλία από τη Ρωσία.

Μονάδα LNG στη Μοζαμβίκη από την Eni

Η κρατικά ελεγχόμενη Eni, ο μεγαλύτερος ξένος παραγωγός ενέργειας στην Αφρική, αναπτύσσει δύο μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Δημοκρατία του Κονγκό που θα μπορούσαν να παραδώσουν 5 bcm LNG όταν είναι πλήρως λειτουργικές.

Διαθέτει επίσης ανοδικά περιουσιακά στοιχεία στην Αγκόλα, όπου πρόσφατα υπέγραψε κοινοπραξία με την BP. Κυβερνητική πηγή είπε ότι η Αγκόλα θα μπορούσε να παραδώσει περίπου 4 bcm/έτος LNG σε μερικά χρόνια.
Η Eni, η οποία το 2015 ανακάλυψε το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr στην Αίγυπτο, αναπτύσσει μια πλωτή μονάδα LNG στη Μοζαμβίκη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή αργότερα φέτος, επεξεργάζοντας περίπου 3,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως όταν είναι λειτουργική.
«Ο Ντράγκι σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μοζαμβίκη σύντομα, αν και ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία», είπε μια από τις πηγές.

Η Ιταλία, η οποία διαθέτει πέντε μεγάλους αγωγούς εισαγωγής φυσικού αερίου, επιθυμεί να αυξήσει τις εισαγωγές LNG και προσπαθεί να συμπληρώσει τους τρεις τερματικούς σταθμούς LNG που λειτουργεί επί του παρόντος.
Έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποκτήσει δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης συνολικής χωρητικότητας περίπου 10 bcm.


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης