Αίτηση για τη δημιουργία FSRU στον Θερμαϊκό Κόλπο της Θεσσαλονίκης κατέθεσε η Elpedison στην ΡΑΕ. Ο στόχος είναι ο σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου να λειτουργήσει εντός του 2025.
Η εταιρεία θεωρεί ότι η αύξηση των αναγκών του δικτύου στη διακίνηση LNG θα επιδεινώσει τις συνθήκες ευχερούς πρόσβασης της μονάδας της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να κρίνεται συμφέρουσα η δημιουργία μονάδας για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών.
Τα στάδια αφορούν κατά πρώτον την έγκριση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και κατά δεύτερον το περιβαλλοντικό. Η διασύνδεση θα γίνει υποθαλασσίως και θα αφορά απόσταση 5-6 χλμ. και ο αγωγός που θα συνδέει το FSRU στην μονάδα θα καταλήγει στην ιδιόκτητη έκταση της Elpedison, η οποία είναι πλησίον των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ.
Η επένδυση δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει με leasing, ενοικίαση ή εξαγορά πλοίου και αυτό θα καθοριστεί κατόπιν ολοκλήρωσης της σχετικής μελέτης.
Διαπιστώνεται ότι οι παραγωγοί στρέφονται στην δημιουργία FSRU για ευχερή πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στοιχείο που δείχνει ότι η μετάβαση στη νέα περίοδο με στόχο της απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο επιταχύνει τα επενδυτικά σχέδια.
Αναλυτικά:
Η ELPEDISON κατέθεσε σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). Το νέο έργο, «Thessaloniki FSRU», θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), θα αναπτυχθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο, ανοικτά της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να λειτουργεί εντός του 2025.
Το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 20 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίων και υποθαλάσσιων αγωγών που θα συνδέει το FSRU με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ELPEDISON στη Θεσσαλονίκη (μία υφιστάμενη και μία υπό σχεδιασμό), καθώς και με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς του ΕΣΦΑ στην περιοχή.
Η κατασκευή του «Thessaloniki FSRU» θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, θα επιτρέψει διευρυμένη πρόσβαση στις αγορές φυσικού αερίου και θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Παράλληλα, θα αποτελέσει σημείο εφοδιασμού πλοίων με καύσιμο LNG για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η λειτουργία του FSRU θα προσδώσει στην ELPEDISON μεγαλύτερη ευελιξία στη δραστηριότητα εισαγωγής και διαχείρισης φυσικού αερίου, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής. Αποτελεί μέσο για αύξηση των δυνατοτήτων εμπορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και για βελτιστοποίηση της διαχείρισης και λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Συγκεκριμένα, θα επιτρέψει την αποδοτικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω αξιοποίησης ευκαιριών στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας στη διαχείριση φορτίων και στη βελτιστοποίηση της αποθήκευσης LNG, συμβάλλοντας στη συνολική αύξηση των διακινούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου και, εν τέλει, στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.
www.worldenergynews.gr