Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Αρβανιτίδης: Η απανθρακοποίηση και η ενεργειακή αυτονομία θα πρέπει να εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Γ. Αρβανιτίδης: Η απανθρακοποίηση και η ενεργειακή αυτονομία θα πρέπει να εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Ο κ. Αρβανιτίδης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που εν μέσω ενεργειακής κρίσης αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο κατά 25%, την στιγμή που οι άλλες χώρες της Ε.Ε. μείωναν αυτή την εξάρτηση
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης  και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής όπου έγινε ενημέρωση των μελών από την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα ενέργειας κα. Kadri Simson, με θέμα την προσιτή, βιώσιμη και ασφαλή ενέργεια στην Ευρώπη.
 
Ο κ. Αρβανιτίδης αφού καλωσόρισε την Επίτροπο τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει την ανάγκη μετάβασης της Ελλάδας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία αλλά και τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας για εξαγωγή καθαρής ενέργειας, προς την βόρεια Ευρώπη, ενώ παράλληλα έχει καταθέσει και την πρότασή του για έναν εθνικό Κλιματικό Νόμο εδώ και ένα χρόνο.
 
Ο κ. Αρβανιτίδης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που εν μέσω ενεργειακής κρίσης αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο κατά 25%, την στιγμή που οι άλλες χώρες της Ε.Ε. μείωναν αυτή την εξάρτηση. Στην συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η παρούσα ιστορική στιγμή είναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. «Η ενέργεια ή θα μας ενώσει ή θα μας χωρίσει. Ο άνθρακας ένωσε τους Ευρωπαίους, το 1952. Η απανθρακοποίηση και η ενεργειακή αυτονομία θα πρέπει να εμβαθύνει την ένωσή μας το 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ τέλος έθεσε καίρια ερωτήματα προς την κα Simson σημειώνοντας ότι:
 
«Το κεντρικό ζητούμενο είναι η Ε.Ε. να αποκτήσει κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όπως το ευρωομόλογο και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις για την απεξάρτησή μας με έναν κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο από τα ορυκτά καύσιμα.
 

  • Πώς θα διασφαλιστούν οι τιμές με τη νέα συμφωνία που έχει αποφασιστεί με τις Η.Π.Α.;
  • Θα υπάρχει αντιπροσώπευση της κάθε χώρας ή θα είναι σε επίπεδο κεντρικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
  • Η Task Force, που θα ασχολείται με την τιμή, πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ;
  • Θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανασχεδιασμό των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης με τα νέα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία ή θα προχωρήσουμε γραμμικά σαν να μην έχει συμβεί τίποτα ;
  • Υπάρχει σκέψη για ανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με στόχο την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Αυτονομία ;
  • Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο πώς θα χρηματοδοτηθούν και πότε θα ολοκληρωθούν;
  • Ποιος είναι ο ρόλος και πώς κρίνετε την στάση της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τα ενεργειακά κοιτάσματα;».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης