Η έλλειψη καυσίμων προκαλεί πολιτική και κοινωνική αναταραχή στην Αργεντινή και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έλλειψη τροφίμων καθώς οι μεταφορείς σιτηρών της Νότιας Αμερικής καλούν σε απεργία ενόψει των υψηλών τιμών των καυσίμων κατά την περίοδο συγκομιδής για σόγια και καλαμπόκι.
Σύμφωνα με το Reuters, «το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι η εποχή που συλλέγεται ο κύριος όγκος της σόγιας και του καλαμποκιού, που πέρυσι κατέγραψε εξαγωγές κοντά στα 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών σογιέλαιου και γεύματος».
Η «απειλή» του φυσικού αερίου
Κατά ειρωνικό τρόπο, η Αργεντινή είναι μια από τις πιο πλούσιες σε φυσικό αέριο χώρες στον κόσμο, αλλά παρά τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πολύ πραγματική πιθανότητα ότι ο φυσικός πόρος θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται, καθώς εντείνεται η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Η πανδημία και πόλεμος στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Πρόσφατη αναφορά του Bloomberg τονίζει ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου για να ανταγωνιστούν εκείνα στην Appalachia, που έκαναν τις ΗΠΑ σημαντικό εξαγωγέα, ο εγχώριος τομέας παραγωγής φυσικού αερίου της Αργεντινής έχει υποφέρει από χρόνια υποεπενδύσεων που τον άφησαν ανίκανο να ανταποκριθεί στην εγχώρια ζήτηση, χωρίς να πειράζει τις ανάγκες της εξαγωγικής αγοράς».
Η κενότητα του Vaca Muerta
Η Αργεντινή ονειρευόταν από καιρό να γίνει μια μονάδα παραγωγής ισχύος από σχιστόλιθο χάρη στα τεράστια αποθέματα του σχιστολιθικού πεδίου, Vaca Muerta. Ωστόσο, ένα «χρόνια φτωχό επιχειρηματικό κλίμα» και μια γενικά περιορισμένη σε μετρητά οικονομία έχει ως αποτέλεσμα την υπανάπτυξη του κλάδου και την ανεπαρκή χωρητικότητα του αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την απομακρυσμένη Παταγονία στις αστικές και βιομηχανικές περιοχές.
Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο η Αργεντινή δεν έχει γίνει σημαντικός εξαγωγέας LNG, αλλά δεν μπόρεσε καν να εδραιώσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, αντί να βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου (κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ). Αυτό άφησε την Αργεντινή να ανταγωνίζεται με πολύ μεγαλύτερες οικονομίες για πολύτιμες αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη διεθνή αγορά, καθώς μπαίνει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο και η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται.
Εάν ο τομέας του σχιστόλιθου αναπτυσσόταν για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, η Αργεντινή θα μπορούσε όχι μόνο να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη, αλλά θα μπορούσε επίσης να πουλάει το πλεονάζον LNG. Η περιορισμένη οικονομία της χώρας και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση συνεχίζουν να προκαλούν αστάθεια στην αγορά, αφήνοντας ελάχιστες κακές επιλογές στην Αργεντινή, με τον χειμώνα στο Μπουένος Άιρες να είναι ιδιαίτερα μακρύς.